Siirry sisältöön
Kategoriat UutinenTeemat Humanitaarinen apu, KehitysyhteistyöKirjoitettu

Tuhansia kuollut taisteluissa Kongon demokraattisessa tasavallassa – miten jokaisen taskusta löytyvä puhelin kytkeytyy konfliktiin?

Joonas Haverinen
Kaksi lasta kurkistaa kevytpeiteseinässä olevasta reiästä.

Mineraalirikkaassa Kongon demokraattisessa tasavallassa alkuvuonna käydyissä taisteluissa on kuollut jo yli kolme tuhatta ihmistä. Puhelinten valmistuksessa käytettävien arvoraaka-aineiden hallinnasta käydyt taistelut pahentavat jo entisestään vakavaa humanitaarista tilannetta.

Lähes jokaisen taskusta löytyy puhelin. Älylaitteiden valmistukseen tarvitaan arvokkaita mineraaleja. Raaka-aineiden hallinnasta, louhinnasta ja kaupankäynnistä käydään Kongossa valtataistelua. Mineraalien laiton tuotanto aiheuttaa vakavia ihmisoikeusrikkomuksia. Taistelut niiden hallinnasta uhkaavat ihmishenkiä, ajavat ihmisiä pakolaisiksi ja altistavat kongolaisia seksuaaliselle väkivallalle, jota käytetään konfliktissa aseena laajasti.

Kapinallisryhmä M23 valtasi tammikuussa laajoja alueita Itä-Kongossa, mukaan lukien Goman kaupungin. Esimerkiksi Etelä-Kivussa M23:n valtaamassa kaivoksessa esiintyy kultaa sekä erityisesti tietokoneiden ja puhelinten valmistukseen tarvittuja ”3T”-mineraaleja: tinaa, tantaalia ja volframia (eng. tungsten).

Materiaalien ryöstäminen ja salakuljetus naapurimaahan Ruandaan on yksi konfliktin juurisyistä. Vuonna 2023 Ruandan mineraaliviennin arvo oli 1,1 miljardia dollaria. Suurin osa tästä tulee kongolaista alkuperää olevista tuotteista. Ruandan mineraalivienti on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen viiden vuoden aikana, vaikka Ruandalla itsellään ei ole näitä vientilukuja vastaavia luonnonvaroja.

Vakava tilanne uhkaa ihmisiä monella tavalla

Tammikuussa väkivaltaiset yhteenotot kiihtyivät. Taisteluiden seurauksena on raportoitu jo yli kolme tuhatta kuolonuhria. Konfliktin taustalla vaikuttavat kriittisten raaka-aineiden lisäksi etniset ja poliittiset jännitteet sekä ihmiskauppa.

Väkivaltaisuudet ovat heikentäneet Kongon jo valmiiksi kriittistä pakolaistilannetta. Maansisäisiä pakolaisia on yhteensä noin 7 miljoonaa. Alkuvuoden aikana määrä on kasvanut yli 500 000:lla.

– Väkivaltaisuuksien keskellä seksuaalisen väkivallan uhka on jatkuvasti läsnä. Raiskauksen kokeneita on kaikenikäisiä, vastasyntyneistä vanhuksiin, kertoo maasta tammikuussa evakuoitunut Katja Köykkä, Fidan Kongon demokraattisen tasavallan erityisneuvonantaja.

Fida ja CEPAC tukevat ihmisiä kriisien keskellä

Fida toimii Kongossa yhtenä harvoista suomalaista kansalaisjärjestöistä. Yhdessä kumppanikirkko CEPACin kanssa Fida on tehnyt työtä konfliktien koskettamilla alueilla vuodesta 2008 lähtien. Työtä tuetaan Suomen kehitysyhteistyön sekä humanitaarisen avun rahoituksella.

Fida on vastannut Kongon humanitaariseen kriisiin monella tavalla: ruoka-apu pelastaa henkiä, ja lasten koulunkäynnin tukeminen luo toivoa kriisin keskellä. Seksuaalista väkivaltaa kokeneet saavat psykososiaalista tukea, ja vertaistukiryhmät auttavat heitä toipumaan yhdessä.

Fidan Kongon humanitaarisen avun koordinaattori, Elina Lehikoinen, näkee tragedioiden keskellä valtavaa sisua:
– En ole koskaan tavannut yhtä sinnikästä kansaa kuin kongolaiset. Se, että he puskevat kaikesta huolimatta eteenpäin, motivoi myös meitä jatkamaan työtämme, Lehikoinen tiivistää.

Konfliktimineraaleja koskeva päätöksenteko kriittistä

Fida vetosi 13.2.2025 järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Suomen ja EU:n päättäjiin. Tiedotustilaisuudessa oli läsnä niin Suomen kansanedustajia, EU-parlamentin jäseniä kuin ulkoministeriön virkahenkilöstöä. Fidan asiantuntijat valottivat Kongon humanitaarista tilannetta sekä vetosivat päättäjiin konfliktin juurisyiden ratkaisemiseksi ja humanitaarisen kriisin hoitamiseksi.

Kongon tilannetta käsitellään EU:ssa erityisesti arvojen ja vastuunkannon näkökulmasta. EU on tehnyt mineraalien ostamisesta sopimuksen Ruandan kanssa vuosi sitten. Yhtenä suurimmista mineraalien ostajista EU:lla on vastuu varmistaa, että raaka-aineet eivät ole salakuljetettuja tai ryöstettyjä ja niiden tuottamisessa kunnioitetaan ihmisoikeuksia, eikä EU välillisesti ylläpidä kriisiä ja ihmisten kärsimystä. Yhdessä eurooppalaisten kristillisten kehitysjärjestöjen kanssa Fida on tehnyt vaikuttamistyötä EU:ssa ja peräänkuuluttanut aktiivisia toimia kriisin ratkaisemiseksi.

Fida vaatii Suomen päättäjiä eduskunnassa ja Euroopan parlamentissa:

  • Varmistamaan, että Kongon demokraattisessa tasavallassa tehtävä humanitaarinen apu ja kehitysyhteistyö jatkuu.
  • Tukemaan siviilien suojelun ja ihmisoikeusrikkomusten ehkäisemisen rahoitusta.
  • Tukemaan EU:n päätöksiä, jotka edistävät arvoraaka-aineiden alkuperän ja kauppasuhteiden läpinäkyvyyttä.

Lähteet konfliktimineraaleihin liittyen:

https://edition.cnn.com/2025/02/12/africa/fighting-drc-congo-minerals-phone-intl/index.html

https://www.reuters.com/world/africa/congo-rebel-gains-boost-illicit-mineral-trade-through-rwanda-analysts-say-2025-01-28

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20250206IPR26752/meps-want-to-suspend-eu-rwanda-deal-on-critical-raw-materials

From Compassion to Policy: Bridging Faith and EU Development Cooperation – EU-CORD Network

Dr. Denis Mukwege Call: ”Stop the massacres of the Congolese, peace is possible.” | Panzi Foundation

Lue lisää

Uusimmat ajankohtaiset sisällöt

Kategoriat Artikkeli
Nuori vaalea tyttö kurkkaa ovesta päässään Ukrainan keltasininen kukkaseppele.
Lue lisää

Kolme vuotta sotaa – Ukrainan hätää ei saa unohtaa

Vierailimme Ukrainassa ja kysyimme, mitä auttajille kuuluu nyt, kun sotaa on kestänyt kolme vuotta.
Kategoriat Uutinen
Lue lisää

Entistä suurempi Fida Kuninkaankatu avattiin Tampereella

Tampereen suosittu Fida Kuninkaankatu laajeni. Uudistettu myymälä sai mm. suuremman kenkäosaston.
Kategoriat Artikkeli
Kongolainen kylä, jonka kadulla kulkee ihmisiä.
Lue lisää

Kirjeitä Kongon konfliktin keskeltä

Seksuaalista väkivaltaa kokeneiden tyttöjen viesti on, että toivoa ei pidä koskaan menettää.