Kongon demokraattisessa tasavallassa pitkittynyt konflikti ja nälkä ruokkivat tosiaan. Tällä hetkellä maassa on maailman pahimpiin lukeutuva nälkäkriisi: jopa 27 miljoonaa ihmistä elää akuutissa ruokapulassa. Vierailimme keskellä kriisiä.
Fida ja kongolainen kumppanikirkko CEPAC jakavat humanitaarista apua maan sisäisille pakolaisille Itä-Kongossa. Fidan humanitaarisen avun asiantuntija Tero Mesiäislehto ja viestinnän asiantuntija Hannu Happonen vierailivat paikan päällä syyskuussa arvioimassa avuntarvetta viidessä pakolaisyhteisössä Fizin alueella. Matkan aikana alueen turvallisuustilanne kiristyi jälleen.
– Siellä on jatkuvia taisteluja ja pakolaisia on tullut noihin yhteisöihin jo noin vuoden ajan. Joka viikko uusia perheitä saapuu. He tarvitsevat paljon apua. Suurin tarve tällä hetkellä on ruoka-avulle ja terveydenhuollolle, raportoi Tero Mesiäislehto.
Fidan työntekijöiden haastattelemat henkilöt olivat paenneet sissien hyökkäyksiä kotikylistään Lwebassa sijaitsevaan pakolaisyhteisöön.
Zawadi saapui Lwebaan vuosi sitten lokakuussa miehensä ja kuuden lapsensa kanssa.
– Kotimme sijaitsee vuoren juurella. Vuorilla asustaa sissijoukkoja, jotka hyökkäilevät kyliin, polttavat talot ja tappavat asukkaat. Me pääsimme hyökkäystä täpärästi pakoon.
Lwebaan saapuneet pakolaiset asettuvat usein asumaan alueen alkuperäisasukkaiden luokse, esimerkiksi ulkorakennukseen tai ylimääräiseen huoneeseen. Zwadi lapsineen on onnekas, sillä he asuvat vuokralla omassa talossa. Talon omistaja muutti toiselle paikkakunnalle ja halusi auttaa Zawadia vuokraamalle tälle kotinsa. Tienatakseen vuokrarahat ja ruokaa pöytään Zawadi käy töissä kyläläisten pelloilla.
– Kotikylässäni viljelin maissia, perunaa, kassavaa ja papuja. Täällä minulla ei ole sitä mahdollisuutta, kun ei ole omaa maata. Peltotöistä muiden kasvimailla saan kuitenkin päiväpalkaksi ruokaa. Se ei aina riitä perheeni tarpeisiin.
Zawadi ei ole jäänyt toimettomaksi. Hän on aktiivisesti mukana Fidan humanitaarisen hankkeen komiteassa, jonka tehtävänä on kartoittaa avuntarpeita sekä avustustoimien etenemistä alueella.
Fida ja CEPAC ovat laajentaneet ja remontoineet yhteisön peruskoulua, jotta paenneet lapsetkin mahtuisivat mukaan opetukseen. Koulun remontti oli syyskuun lopussa lähes valmis ja jo 600 oppilasta oli päässyt jatkamaan päivittäistä opiskelua. Fidan hankkeessa on myös varmistettu, että vammaiset lapset pääsevät mukaan opetukseen. Vammaisten oppilaiden määrä Amanin koulussa onkin tuplaantunut vuodessa.
– Moni asukas kertoi, että koululle antamamme tuki on rohkaissut heitä ja antanut heille toivoa, Tero Mesiäislehto kertoo.
Myös Zawadin kouluikäiset lapset ovat mukana opetuksessa. Zawadi on kiitollinen siitä, että hänen lapsensa ovat voineet jatkaa koulunkäyntiä epävarmasta tilanteesta huolimatta.
– Toiveeni on tietysti, että rauha palaisi ja pääsisimme takaisin kotiin. Tärkeintä olisi, että lapseni saisivat koulutuksen. Silloin he voisivat rakentaa itselleen paremman elämän.
Jatkuvat taistelut vaikeuttavat avustustyötä
Kongon demokraattinen tasavallan itäosien turvallisuustilanne on erittäin epävakaa. Paikalliset ristiriidat armeijan ja aseellisten joukkojen välillä ovat toistuvaa todellisuutta. Lauantaina 8.10. myös Lwebaan hyökättiin jälleen. Fidan humanitaarisen avun koordinaattori Welongo Faizi raportoi, että alueen koulut on nyt hetkeksi suljettu ja ihmiset ovat hajallaan.
– Joitakin lapsia on myös kateissa. Kun aseelliset joukot tulivat kylään ampuen, ihmiset lähtivät pakoon eri suuntiin. Osa on päätynyt maan sisäisille pakolaisille tarkoitettuihin leireihin ja moni on mennyt etsimään suojaa Fizin pääkaupunkiin Barakaan.
CEPAC jatkaa työtään Itä-Kongossa aina vain pahenevan humanitaarisen kriisin keskellä. Taisteluja paenneille jaetaan ruokaa, kouluja remontoidaan ja lapsille järjestetään turvallisia lapsiystävällisiä tiloja.