Itä-Afrikassa tuhannet äidit nostavat perheitään köyhyydestä kouluttautumalla ja saavuttamalla säännöllisen toimeentulon. Äitien kasvaneiden tulojen myötä lapset pysyvät koulussa pidempään. Ajassa, jossa kehitysyhteistyöltä leikataan, äitien tukeminen on kestävä ja pysyviä kehitystuloksia tuova ratkaisu.
Fida tekee kehitysyhteistyötä kuudessa Itä-Afrikan maassa yhdessä paikallisten kirkkojen kanssa. Näissä maissa monilla alueilla perheet elävät useiden päällekkäisten kriisien keskellä. Pitkittynyt kuivuus ilmastonmuutoksen seurauksena, ruoan hinnannousun aiheuttama nälkä sekä heikko koulutustaso uhkaavat viedä lapsilta ja perheiltä toivon tulevaisuudesta.
Kansainvälisesti kehitysyhteistyön rahoitusta on leikattu reilusti kuluvan vuoden aikana. Niin myös Suomessa. Vaikka Suomen leikkaukset eivät kohdistu suomalaisiin kehitysyhteistyötä tekeviin kansalaisjärjestöihin, niiden vaikutukset tuntuvat monenkeskisten kehitysjärjestöjen rahoituksen laskiessa juuri maailman heikoimmassa asemassa olevien elämässä.
Kolme syytä äitien ratkaisevalle roolille
Naiset mahdollistavat kestävää muutosta. He ovat ratkaisu lasten hyvinvoinnin ja koulutuksen edistymiselle sekä kestävälle kehitykselle laajemmin. Kollektiivisesti äideillä on suuri vaikutus kokonaisten yhteisöjen ja jopa maiden kehitykseen. Tässä kolme syytä, miksi juuri äidit ovat niin vaikuttavassa roolissa:
Tutkimukset osoittavat, että äitien koulutus, työllistyminen ja toimeentuloa tuova yrittäjyys vahvistavat koko perheen hyvinvointia. Maailmanpankin mukaan äitien parempi koulutus korreloi usein vahvasti lasten paremman terveyden ja ravitsemuksen kanssa. Tämä johtuu siitä, että kun äidit osaavat lukea ja laskea paremmin, he myös osaavat hoitaa lastensa terveyttä paremmin.
Toiseksi, äitien työllistyminen vaikuttaa lapsiin myönteisesti. Kun perheiden tulot kasvavat ja äidit saavat itse päättää rahojen käytöstä, heillä on mahdollisuus käyttää rahaa lasten tulevaisuuden rakentamiseen, kuten esimerkiksi koulumaksujen maksamiseen. Tutkimusten mukaan naiset käyttävät jopa 90 prosenttia tuloistaan perheidensä hyväksi.
Kolmanneksi, tutkimusten mukaan naisten taloudellinen itsenäistyminen on yhteydessä lasten pysymiseen koulussa. Äitien vahvistuneiden tulojen vaikutus näkyy siis korkeampana koulutustasona sekä teiniraskauksien ja varhaisten avioliittojen vähenemisenä. Tämä puolestaan tukee inhimillisen pääoman kehitystä ja köyhyyden vähentymistä.
Kun tuet äitiä, tuet koko yhteisöä.
– Paula Konttinen, itäisen Afrikan aluepäällikkö
Fidan maaohjelmien kautta Itä-Afrikassa lukuisat naiset ovat saaneet koulutusta, kartuttaneet säästöjä, vahvistaneet toimeentuloaan ja perustaneet yrityksiä. Vuonna 2024 Burundissa, Etiopiassa, Keniassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Ugandassa ja Tansaniassa:
- Yhteensä 6 430 naista sai uusia taitoja toimeentulonsa vahvistamiseen.
- 3 292 perhettä sai säännöllisen toimeentulon.
- Yli 7 177 perheen säästöt karttuivat laina- ja säästöryhmien myötä.
- Yli 2 386 pienviljelijänaista sai koulutusta yrittäjyydestä ja markkinoille pääsystä.
Koulutuksella on suuri merkitys
Fidan itäisen Afrikan aluepäällikkö Paula Konttinen on itse kokenut, kuinka vanhempien tuki mahdollisti koulunkäynnin. Mahdollisuus käydä parempaa koulua puolestaan antoi tulevaisuuden toivoa avaamalla ovia jatkokouluttautumiseen sekä uraan kansainvälisissä tehtävissä.
– Äiti ja isä uurastivat kahviviljelmällään, jotta minä sain mahdollisuuden käydä parempaa koulua. Ilman heidän uhrauksiaan en usko, että olisin tässä tänään, Konttinen pohtii.
Keniasta kotoisin oleva Konttinen on itse monikulttuurinen äiti. Hän näkee koulutuksen tehokkaimpana keinona rakentaa parempaa tulevaisuutta Itä-Afrikassa:
– Koulutus suojelee lapsia ympäröiviltä vaaroilta, kuten väkivallalta ja teiniraskauksilta, hän tiivistää.
– Tutkimukset osoittavat, että naiset käyttävät 90% tuloistaan perheisiinsä. Se tarkoittaa, että on erittäin perusteltua priorisoida äitien tukemista, Konttinen kertoo.
Äitien roolin tärkeyden Konttinen tiivistää näin:
– Kun tuet äitiä, nostat kokonaista yhteisöä.