Tanja Tolvanen työskentelee tekstiilien lajittelijana Fidan lajittelukeskuksessa. Kun viet lahjoituksen Fidan keräyslaatikkoon, se kulkee myyntiin todennäköisesti Tanjan tai hänen kollegojensa käsien kautta.
Fida on antanut uuden elämän käytetyille vaatteille ja tavaroille jo vuodesta 1979. Vuosittain Fidan kautta noin kaksi miljoonaa tuotetta löytää uuden kodin. Vaatteiden ja tavaroiden lajittelu on ammattilaisen työtä.
Tanja Tolvanen työskentelee vaatteiden ja tekstiilien lajittelijana Fidan lajittelukeskuksessa Helsingissä. Siellä käsitellään vuosittain yli miljoona kiloa suomalaisilta saatuja vaate- ja tekstiililahjoituksia sekä kenkiä ja laukkuja. Lajittelukeskuksen kautta lahjoitukset kulkevat suurimpaan osaan Fida-myymälöistä.
Mattoveitsi viuhuu ilmassa nopeasti, kun Tanja availee yksitellen lahjoituspusseja. Myyntikelpoiset vaatteet ja tekstiilit erotellaan. Lajittelijat ovat hyvin harjaantuneita tehtäväänsä: heidän tarkka silmänsä erottaa nopeasti, millainen vaate ilahduttaa second hand-ostajaa. Vaikka Tanjalla ei ole aiempaa tekstiilialan koulutusta, hän on oppinut työssään paljon esimerkiksi erilaisista tekstiilimateriaaleista, kuiduista, merkeistä ja trendeistä.
– On upeaa nähdä, miten laadukkaita ja hienoja merkkivaatteita saamme lahjoituksina, ja kuinka monet haluavat lahjoittaa ne juuri Fidalle, Tanja kertoo.
Erityisen paljon Tanjaa ilahduttavat kotimaiset tuotteet, joiden kautta hän kertoo oppineensa paljon suomalaisen vaatetuksen ja tekstiilituotannon historiasta.
– Kotimaisilla merkeillä, kuten Vuokolla, Printexillä ja Marimekolla on ihania kuoseja ja niiden laatu on uskomaton: jopa 50–60-vuotta vanhat tekstiilit ovat säilyneet todella hyvin! Marimekon monipuolisuus myös yllättää: vähintään kerran viikossa pöydälleni tulee jokin kuosi tai tuote, josta en ole aiemmin tiennyt, että sekin on Marimekkoa.
Välillä lajitteluun tulee hyvinkin ainutlaatuisia lahjoituksia. Ennen viime joulua Tanjan työpöydälle tuli täysin käyttämättömät miesten kengät, jotka olivat hyvin erikoista materiaalia. Lyhyen tutkimuksen jälkeen Tanja sai selville niiden olevan ankeriaan nahkaa, joka on harvinaista ja arvokasta.
– Mietin, että tämäpä on erikoinen lahjoitus, Tanja naurahtaa.
Tanjalla tuli maaliskuun alussa kuusi vuotta täyteen lajittelijana. Hän tuli alun perin tehtäväänsä vuorotteluvapaan sijaiseksi. Kun lajittelukeskusta laajennettiin, aukesi uusi lajittelun työpiste, johon hänet palkattiin vakituiseksi. Tanja on alkuperäiseltä koulutukseltaan röntgenhoitaja ja työskenteli ennen nykyistä työtään syöpäsairaiden sädehoitoyksikössä. Hän koki kutsua hengelliseen työhön ja lähti opiskelemaan Iso Kirja -opistoon Keuruulle. Siellä hän suoritti kolmen vuoden seurakuntatyön tutkinnon. Alkuperäisenä päämääränä hänellä oli lähetyslinja, sillä hän haaveili työstä ulkomailla.
Monien vaiheiden jälkeen Tanja kuitenkin päätti jäädä Suomeen ja työhönsä lajittelijana. Fidan työn päämäärä tuo inspiraatiota ja tarkoitusta Tanjan työhön.
– Sen lisäksi, että Fida auttaa kehittyvien maiden naisia ja lapsia, secondhand-ketjumme tarjoaa ihmisille mahdollisuuden luopua itselleen turhista tavaroista ja vaatteista. Näin Fida edistää myös ympäristön hyvinvointia. On hienoa olla mukana tällaisessa kokonaisuudessa, jolle on paljon tarvetta, Tanja toteaa.
Lue lisää