Siirry sisältöön
Kategoriat HenkilötarinaTeemat LähetystyöKirjoitettu

Kutsumuksena lähetystyö

Nainen, mies ja neljä lasta hymyilevät keltaisessa ruskamaisemassa.

Samuel ja Helena Tedderin yhteinen kutsumus on vahvistunut avioliiton aikana. Pitkän odotuksen jälkeen he pääsivät lähtemään lähetystyöhön Etiopiaan.

Kun Samuel ja Helena tapasivat 1990-luvulla sairaanhoitajakoulussa, Helena pyysi Samuelia mukaan helluntaiseurakunnan ylistysryhmään. Vuonna 1998 vietettiin pariskunnan häitä. Tedderien perheeseen kuuluu neljä lasta, joista vanhin, Evita, on 16-vuotias ja nuorin, Linda, on 9-vuotias. Jyväskylässä asuva perhe odottaa nyt jännittyneinä muuttoa Etiopiaan. Lapset ovat innoissaan päästessään opiskelemaan Etiopian pääkaupungin, Addis Abeban, kansainväliseen kouluun.

Lähetyskutsu vahvistuu

Samuel Tedder haaveili jo nuorena lähetystyöhön lähtemisestä. Hän on koulutukseltaan sairaanhoitaja, pastori ja teologian tohtori. Hän on työskennellyt pastorina Jyväskylän helluntaiseurakunnassa, kiinalaisessa seurakunnassa Kaliforniassa ja Vancouverin Kotikirkossa. Sairaanhoitajaksi ja kätilöksi opiskelleen Helenan mielessä ajatus lähetystyöstä on kypsynyt pikkuhiljaa. Tedderit ovat asuneet Samuelin työn ja teologianopintojen vuoksi useita vuosia Pohjois-Amerikassa ja Englannissa. Viimeiset kolme ja puoli vuotta Samuel on toiminut raamatunopettajana Suomen teologisella opistolla.

– Ennen naimisiinmenoa mietin, uskallanko lähteä Samuelin matkaan. Koin, että minulla on avustamisen lahja ja sitä kautta rooli lähetystyössä. Olen pystynyt tukemaan Samuelia erityisesti hänen opintojensa aikana olemalla kotona lasten kanssa ja panostamalla perheeseen. Minunkin sydämeni palaa Jumalalle, vaikkei minulla vahvaa henkilökohtaista lähetysnäkyä nuorempana ollutkaan, Helena toteaa.

Helena on käynyt lähetyskurssin, mutta työtä hän on tehnyt kätilönä sairaalan synnytysosastolla.

– Ajatus lähetystyöhön lähtemisestä on kehittynyt mielessäni tämän yli 20 vuotta, minkä olemme olleet yhdessä. Olemme kuitenkin koko ajan halunneet palvella Jumalaa lahjoillamme, emmekä ole ajatelleet, että ”sitten joskus”. Nyt tuntuu helpottavalta, että vihdoin pääsemme sinne, mistä olemme pitkään haaveilleet, Helena kertoo.

Pariskunta hahmottaa kutsumuksensa moniulotteisena asiana: Siihen kuuluu Jumalan antaman hengellisen kutsun lisäksi kaikki heidän vuosien varrella saamansa elämänkokemus.

– Jumala on johdattanut meitä niin, että samalla kun olemme saaneet palvella Häntä, olemme voineet myös ammentaa itsellemme monenlaista pääomaa: kulttuurien tuntemusta, opiskelua ja kokemusta hengellisestä työstä. Kaikki tämä on Jumalan lahjaa: Hän on antanut nämä mahdollisuudet. Toivon, että tämä Etiopian-elämänvaihe on sellainen, jossa voimme antaa tästä lahjaksi saamastamme pääomasta vielä enemmän eteenpäin, Samuel jatkaa.

Kutsu tuli etiopialaisilta

Tedderit valmistautuivat lähtemään Etiopiaan viime kesän lopulla Fidan ja yhteistyöseurakuntien lähetteinä. Sitten koronavirustartuntojen määrä alkoi lisääntyä monissa Afrikan maissa, myös Etiopiassa. Lähtöä päätettiin siirtää, jotta tilannetta voitaisiin arvioida yhdessä Fidan ja paikallisten kumppanien kanssa. Tedderien mukaan Fida on johtanut hyvin tätä prosessia.

– Haluamme lähteä Fidan, helluntaiherätyksen oman lähetysjärjestön kautta. Arvostamme järjestön historiaa, kokemusta ja kaikkea sen tekemää työtä eri puolilla maailmaa, Samuel tuo esiin.

Samuelilla ja Helenalla on Etiopiassa kolme yhteistyökumppania Fidan kautta: kaksi helluntaikirkkoa sekä muslimien tavoittamiseen keskittyvä järjestö. Teddereille on tärkeää, että paikalliset kumppanit itse kutsuivat heidät mukaan työhön.

Pariskunta on jo opiskellut nettikurssilla hiukan Etiopian virallista kieltä, amharaa. He aikovat käyttää ensimmäisen vuoden Addis Abebassa enimmäkseen kielen ja paikallisen kulttuurin opiskeluun, sillä Etiopiassa suurin osa ihmisistä ei osaa englantia.

– Suomalaisella lähetystyöllä on Etiopiassa pitkät perinteet. Siellä on asunut paljon pioneeriperheitä, jotka ovat kertoneet ihmisille Jeesuksen sovitustyöstä ja perustaneet seurakuntia. Nyt maassa on paljon kristittyjä. He eivät tällä hetkellä tarvitse niinkään evankelistoja, vaan raamatunopettajia, Helena toteaa.

Etiopiassa on vanha ortodoksinen kansankirkko, suuri luterilainen kirkko ja useita monen miljoonan jäsenen helluntaikirkkoja. Siellä on Samuelin mukaan kuitenkin vielä myös kansanryhmiä, jotka eivät ole kuulleet evankeliumia.

– Etiopialaiset haluavat myös itse olla lähettämässä lähettejä. He ovat pyytäneet apua lähetyskoulutukseen ja lähetystyön kehittämiseen. Fida on ollut mukana kouluttamassa heitä, ja siinä mekin voisimme auttaa.

Tedderien yhteistyökumppanit tekevät myös sosiaali- ja terveystyötä. Helena toivoo kieliopintojensa jälkeen voivansa olla mukana tässä työssä esimerkiksi antamalla terveyskasvatusta.

Rukousvastauksia

Viime kuukausina Samuel ja Helena Tedderin tunteet ovat menneet vuoristorataa: toisinaan he ovat olleet huolissaan tai peloissaan, välillä taas odottaneet innostuneina ja jännittyneinä lähtöä. Koronavirus toi kesällä mukanaan epävarmuuden siitä, pääsisivätkö he lainkaan lähtemään matkaan.

– Meitä on koeteltu, mutta Jumala on vahvistanut meille, että olemme lähdössä Hänen kutsustaan: Kannatuspohja on järjestynyt, kun seurakuntia on tullut yhteistyöhön mukaan ja olemme saaneet rukousvastauksia, rohkaisua ja profetioita. Kun olemme tunteneet haasteiden keskellä välillä itsemme heikoiksi ja miettineet, miten selviämme, Jumala on antanut meille levollisuutta ja rauhaa, Samuel kuvaa.

Pariskunta pelkäsi koronapandemian keskellä, että monet seurakunnat eivät enää pystyisi tukemaan heitä heikentyneessä taloudellisessa tilanteessa. Heidän yllätyksekseen yksikään seurakunta ei kuitenkaan vetäytynyt pois. Sen sijaan he saivat uuden seurakunnan mukaan tukijoukkoihin. Pariskunta tunsi, että Jumala halusi rohkaista heitä. Tedderien tukijoiksi oli jo lupautunut seitsemän seurakuntaa Suomesta ja kolme Pohjois-Amerikasta sekä joitakin yksittäisiä lahjoittajia, kun he syyskuun alussa saivat puhelinsoiton kanadalaiselta ystäväperheeltä. Soittajat tiedustelivat, miten he voisivat tukea lähtijöitä. Juuri silloin Samuel ja Helena olivat laskemassa suureksi paisuvia kuluja, joita elämän aloittaminen Etiopiassa aiheuttaisi.

– Soiton ajoitus oli uskomaton. Olemme tunteneet Jumalan rohkaisun ja läsnäolon silloin kun meillä on ollut vaikeaa, Samuel kertoo.

Vastaus perheen rukouksiin oli myös se, että kaikille neljälle lapselle järjestyi paikat samasta kansainvälisestä koulusta. Lisäksi lapset saivat mukaansa suomalaisen opettajan: Lapissa asuva biologian opettaja, Taneli Halonen, lähti perheensä kanssa mukaan Etiopian-työhön Fidan ja Lapin seurakuntien lähettämänä.

Tedderien seikkailu alkoi lokakuun alussa, kun lentokone suuntasi kohti Addis Abebaa.

Kuva: Emmi Minkkinen. Tedderien perhe on lähdössä innostuneena lähetystyöhön. Perheeseen kuuluvat Samuelin ja Helenan lisäksi Evita (16), Jonathan (14), Amanda (11) ja Linda (9). 

Lue lisää

Lue lisää aiheesta

Kategoriat Henkilötarina
Mies hymyilee polviasennossa, kaksi koiraa molemmin puolin.
Lue lisää

”Kriittisyyttäkin tarvitaan” – Samuel Tedder pohdiskelee ja perustelee lähetystyön oikeutusta

Neljättä vuotta lähetystehtävissä Etiopiassa oleva Samuel Tedder haluaa tulla Tellus-konferenssiin rohkaisemaan lähettäjiä ja uusia lähtijöitä.
Kategoriat Blogi
Joukko ihmisiä värikkäissä vaatteissa rakennuksen edessä.
Lue lisää

”Missään muualla en ole nähnyt evankeliumin muuttavaa voimaa yhtä selvästi kuin täällä” – Lue mitä tapahtui, kun Papua-Uuden-Guinean yamap-kansa sai oman seurakunnan

Muutama vuosi sitten Papua-Uuden-Guinean itäosissa sijaitsevan Bulolon raamattukoulun johtaja, Wesley Lutton, sai opiskelijoiltaan pyynnön, jota ei varmasti unohtaisi koskaan.
Kategoriat Henkilötarina
Perhekuva aurinkoisessa säässä. Mies, nainen ja kolme tyttöä hymyilevät.
Lue lisää

Viisi vuotta Espanjassa – Tuija ja Miika Huotari tekevät seurakuntatyötä täydellä sydämellä 

Tuija ja Miika Huotari ovat perheineen lähetystyössä Espanjan San Javierissa ja palvelevat paikallisessa helluntaiseurakunnassa. Noin 30 000 asukkaan San Javierissa seurakuntaan kuuluu vajaa 50 henkilöä, mutta tilaisuuksissa on aina enemmän väkeä.