Kun kirjoitan tätä, yli 1,5 miljoonaa lasta elää keskellä taisteluja Goman kaupungissa Kongossa. Vaikka aseet hetkeksi vaikenisivat, sodan jäljet eivät katoa – yksi pahimmista uhista on konfliktin synnyttämä seksuaalinen väkivalta.
Kongon demokraattisen tasavallan kriisi on yksi pahimmista humanitaarisista katastrofeista toisen maailmansodan jälkeen. Itä-Kongon levottomuudet, erityisesti Goman ympäristössä, ovat ajaneet satojatuhansia ihmisiä pakoon kodeistaan.
Taistelut M23-kapinallisryhmän ja hallituksen joukkojen välillä ovat kiihtyneet, ja pakolaisleirien olosuhteet ovat äärimmäisen heikot. Tilanne pahenee jatkuvasti:
- 1,5 miljoonaa lasta elää Goman kaupungissa keskellä taisteluita.
- 4,5 miljoonaa lasta sekä raskaana olevaa tai imettävää naista kärsii vakavasta aliravitsemuksesta.
- Yli 500 000 ihmistä joutui pakenemaan kodeistaan pelkästään tammikuun aikana.
Seksuaalinen väkivalta – sodankäynnin ase
Seksuaalista väkivaltaa käytetään sodissa ja konflikteissa järjestelmällisesti pelon ja alistamisen välineenä. Itä-Kongon pakolaisleireillä ja konfliktialueilla on raportoitu hälyttävän paljon raiskauksia ja muuta seksuaalista väkivaltaa. Uhreina on myös pieniä lapsia. Naiset ja tytöt ovat erityisen haavoittuvassa asemassa joutuessaan poistumaan leireiltä esimerkiksi ruokaa tai polttopuita etsimään.
Tarkkoja tilastoja uhreista on vaikea saada, sillä monikaan ei hae apua häpeän tai sosiaalisten normien vuoksi. Seksuaalinen väkivalta jättää syvät fyysiset ja psyykkiset arvet yksilöille ja murentaa kokonaisia yhteisöjä. Myös miehet joutuvat seksuaalisen väkivallan uhreiksi, mutta heidän kokemuksensa jäävät usein piiloon häpeän vuoksi.
Yli puoli miljoonaa ihmistä paennut, tilanne kriittinen
Pelkästään alkuvuoden aikana arviolta yli 500 000 ihmistä Itä-Kongossa on joutunut jättämään kotinsa, ja luvut nousevat jatkuvasti. Myös naapurimaihin on virrannut suuri määrä pakolaisia.
Pakolaisleirit ovat täynnä, ja monet joutuvat hakeutumaan tilapäisiin majoituksiin, kuten kouluihin ja kirkkoihin. Perustarvikkeista – ruuasta, vedestä ja terveydenhuollosta – on huutava pula.
Avustusjärjestöjen toimintaa vaikeuttavat turvattomuus ja liikkumisrajoitukset. Goman infrastruktuuri on romahtamispisteessä: sähkön- ja vedenjakelussa on katkoksia, internetyhteydet pätkivät ja sairaalat ovat ääriään myöten täynnä.
Seksuaalisen väkivallan uhreille ei ole riittävästi apua, ja psykologisen tuen tarjoaminen on lähes mahdotonta resurssipulan vuoksi.
Seksuaalinen väkivalta kiihtyy taisteluiden mukana
Joka kerta kun taistelut kiihtyvät, myös seksuaalinen väkivalta lisääntyy. Silti se on yhä tabu Kongossa, mikä estää uhreja hakemasta apua ja vaikeuttaa yhteiskunnan toipumista.
Kansainvälinen yhteisö ei voi ummistaa silmiään. Tarvitaan kiireellisiä toimia tilanteen lievittämiseksi ja pitkäaikaisten ratkaisujen edistämiseksi.
Fida auttaa – sinäkin voit olla mukana
Fida valmistautuu tarjoamaan konfliktia paenneille ruokaa, suojaa ja psykososiaalista tukea. Paikalliset työntekijämme jatkavat työtään pakolaisten parissa heti, kun tilanne Goman alueella on riittävän turvallinen. Pidämme yhteyttä kongolaisiin työntekijöihimme ja valmistelemme tukitoimia myös heidän hyvinvointinsa turvaamiseksi.
- Lahjoita MobilePayllä: numero 36226
- Lähetä tekstiviesti: Tekstaa Fida10 numeroon 16155 (lahjoitus 10 €)
Fidan työ Kongossa
Fida on toiminut Kongossa maan sisäisten pakolaisten parissa vuodesta 2008, yhtenä harvoista suomalaisjärjestöistä. Tuemme muun muassa maan sisäisten pakolaisten leirejä ja kouluja.
Fidan ohjelmissa Pohjois-Kivussa Goman alueella työskentelee kymmeniä kongolaisia työntekijöitä ja vapaaehtoisia. Paikallinen kumppanijärjestömme on CEPAC-helluntaikirkko.
Fidan toinen suuri työalue Kongossa on Etelä-Kivun maakunnassa sijaitseva Fizi, jossa työ jatkuu toistaiseksi normaalisti, sekä Tanganyikan maakunnassa sijaitseva Kalemie, jossa työ jatkuu myös normaalisti.
Sinun tukesi on tärkeää. Auta Kongon kriisin keskellä eläviä lapsia ja perheitä lahjoittamalla jo tänään!
Kirjoittaja: Katja Köykkä
Kirjoittaja työskentelee seksuaalista väkivaltaa ennaltaehkäisevän työn neuvonantajana Kongon demokraattisessa tasavallassa.