Siirry sisältöön
Kategoriat UutinenTeemat Humanitaarinen apuKirjoitettu

Fidan työntekijä Ukrainassa: Mieleen jäivät tyhjät katseet ja epätietoisuus

Nuori nainen kävelee junaradan poikki pieni lapsi sylissä.

Fidan työntekijä vieraili Ukrainassa kartoittamassa avun tarvetta. Hätämajoituksen ja ruoka-avun lisäksi aloitamme psykososiaalisen tuen koulutukset.

Ukrainan työntekijä, humanitaarisen avun koordinattori Aki Salminen, vieraili hiljattain Unkarissa ja Ukrainassa kartoittamassa tilannetta Fidan kumppanijärjestö Hungarian Baptist Aidin keskuksissa. Niiden kautta apua saa tällä hetkellä noin 2000 henkeä, joista 800 on Ukrainan puolella.

Salminen vieraili Ukrainassa Berehovin kaupungissa Taka-Karpatiassa. Alueella on arviolta puoli miljoonaa maansisäistä pakolaista. Pelkästään Berehovissa arvioidaan olevan 20 000 pakolaista. Kukaan ei tiedä tarkkaa määrää, sillä vain osa evakkoon lähtevistä kirjautuu kaupunkiin, jossa he majoittuvat.

Fida aloitti ruoan ja perustarvikkeiden jaon Ukrainassa yhdessä Hungarian Baptist Aidin kanssa maaliskuun puolivälissä. Apu koordinoidaan yhdessä Berehovin kaupungin ja pormestarin kanssa. Keskukselta pakolaiset saavat hätämajoituksen lisäksi ruoan ja perushygieniatarvikkeita, kuten pesuaineita.
Muualla kuin keskuksessa majoittuvat saavat ruokatarpeita noin viikoksi kerrallaan. Yhteensä säännöllistä ruoka-apua saa noin 400 henkeä.

Pysähtynyt mieliala – sen todella tunsi siellä. Ihmisten katseet olivat tyhjät.

Turvaan ohjusiskuista 

Salminen tapasi keskuksella työntekijöiden lisäksi siellä majoittuvia pakolaisia. Päällimmäisenä Salmisen mieleen jäivät ihmisten katseet.
– Siellä oli ihmisiä, jotka olivat saapuneet edellisenä iltana Kramatorskista parin-kolmen päivän matkustamisen jälkeen vihdoin turvaan. Pysähtynyt mieliala – sen todella tunsi siellä. Ihmisten katseet olivat tyhjät. Lapset istuivat paikoillaan ja tuijottivat.

Kramatorsk nousi kansainvälisiin uutisiin siviileihin kohdistetusta pommituksesta. Juna-asemalla oli BBC:n tietojen mukaan 4000 ihmistä odottamassa evakuointia, kun siihen iskeytyi kaksi ohjusta.

Aki Salminen kertoo, että pakolaisten tilannetta leimaa epätietoisuus.
– Osa ihmisistä jää Berehoveen, osa lähtee Unkarin puolelle tai Slovakiaan, osa pyrkii lähtemään takaisin Kiovaan, mutta sekin on hyvin riskialtista. Jos joutuisit lähtemään ulkomaille tuntemattomaan vain yksi vaatekerta ylläsi, jännittäisi se ketä tahansa, mutta tuplaten se pelottaa, jos tulet köyhistä oloista, ja olet tottunut toimimaan vain omassa maassasi. Ja jos lähdet, milloin pääset palaamaan: Onko oma koti enää vain reikä? Ja onko kotikaupunkiasi edes enää olemassa, Salminen kuvailee.

Koulutusta kriisityöntekijöille  

Psykososiaalisen avun tarve sotaa paenneilla tulee olemaan pitkä. Salminen kertoo, että Fida aloittaa toukokuussa psykososiaalisen avun koulutukset ukrainalaisille ja unkarilaisille työntekijöille sekä vapaaehtoisille. Koulutuksia järjestetään Unkarin lisäksi mahdollisuuksien mukaan myös Ukrainassa, sillä ukrainalaiset miehet eivät voi poistua maasta. Koulutus antaa työntekijöille työkaluja trauman kokeneen ihmisen kohtaamiseen ja lyhytaikaiseen kriisiapuun:  miten yksinkertaisilla, toiminnallisilla harjoitteilla voi purkaa tunnelukkoja. Kouluttajana toimii tällä hetkellä Irakissa asuva Fidan psykososiaalisen tuen asiantuntija Heini Sirén, jolla on pitkä alan kokemus eri kriisialueilta.

Pyrimme järjestämään peruslääkkeet, ja lisäksi on suunnitteilla mobiiliklinikan perustaminen.

Tarkoitus on järjestää lisäksi ukranalaisille pakolaisille perheleirejä Unkarin puolella.

Lääkintäavulle suuri tarve

Hungarian Baptist Aidin työntekijöiden mukaan avun tarve on kova. Etenkin lääkinnälliselle avulle on tarvetta, ja myös siihen Fida pyrkii vastaamaan. Ukrainassa on edelleen toiminnassa olevia sairaaloita, mutta monet niistä ovat heikolla tolalla, sillä iso osa lääkäreistä on paennut. Keskuksella käykin lääkäri muutaman kerran viikossa. Monet perussairaat ovat vailla säännöllistä lääkitystä.
– Pyrimme järjestämään peruslääkkeiden toimituksen, ja lisäksi on suunnitteilla mobiiliklinikan perustaminen. Se kulkisi pakettiauton kyydissä, ja lääkäri pääsisi kyliin tekemään perustoimenpiteitä, kertoo Aki Salminen.

Lue lisää

Lue lisää aiheesta

Kategoriat Uutinen
Ukrainalaisella aukiolla on taulu jossa on sodassa kaatuneiden nuorten kuvia.
Lue lisää

Kaksi vuotta sotaa Ukrainassa – Toivoa ja ruokaa hädän keskellä

Ukraina on yksi aikamme suurimmista pakolaiskriiseistä. Lähes 10 miljoonaa ukrainalaista elää paossa kodeistaan. Jokaisen luvun takana on ihminen, kuten Nadja ja Irene. Humanitaarisen avun asiantuntija Olli Pitkänen tapasi Ukrainassa evakkoja, joita Fida on auttanut.
Kategoriat Artikkeli
Naisia kokoontunut tukiryhmään Ukrainassa.
Lue lisää

Vierailulla naisten tukiryhmässä Ukrainassa

Humanitaarisen avun asiantuntija Johanna Lindgren vieraili naisten tukiryhmässä Mukatševossa. Pääsemme kuulemaan naisten kertomana, miksi sodan keskellä tarvitaan psykososiaalisia palveluja.
Kategoriat Kannanotto
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä sylissään pehmoleluja.
Lue lisää

Oli sota tai rauha – lapselle kuuluu aina lapsen oikeudet

Meidän tehtävämme on varmistaa, että lapset saavat olla lapsia sodankin keskellä. Tällä hetkellä 468 miljoonaa lasta eri puolilla maailmaa joutuu elämään keskellä konfliktia.