Diakoniatyö
Kehitämme kirkkojen diakoniaa, jotta heikoimmassa asemassa elävät perheet saavat apua ja lapset pääsevät kouluun.
Kehitämme kirkkojen diakoniaa, jotta heikoimmassa asemassa elävät perheet saavat apua ja lapset pääsevät kouluun.
Kun kirkot asettuvat heikoimmassa asemassa olevien puolelle, maailma muuttuu paremmaksi. Kehitämme seurakuntien sosiaalista työtä perheiden parissa, jotta kaikkein köyhimmät lapset saisivat mahdollisuuden hyvinvointiin.
Diakoniatyömme keskiössä on lähimmäisen palveleminen ja sorrettujen rinnalla kulkeminen. Edistämme paikallisseurakuntien diakoniatyötä ja tavoitamme vuosittain yli 17 000 heikossa asemassa elävää ihmistä.
Tehtävämme ytimessä on puolustaa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia lapsia. Panostamme laadukkaan koulutuksen ja turvallisen elinympäristön rakentamiseen. Rohkaisemme kirkkoja toimimaan yhteiskunnallisina vaikuttajina, jotta lasten ja nuorten oikeudet toteutuvat ja syrjäytyminen vähenee.
Diakoniatyömme vaikuttaa lasten ja perheiden parissa 10 maassa. Työtä tukevat suomalaiset kummit säännöllisillä lahjoituksillaan. Ryhdy sinäkin kummiksi!
Fida on tehnyt Albaniassa työtä lasten parissa 2000-luvulta lähtien. Parannamme heikoimmassa asemassa elävien lasten mahdollisuuksia koulunkäyntiin ja turvaan diakoniaohjelmien avulla. Työtä tehdään eri puolilla Albaniaa yhdessä Albanian kristillisen vankilalähetyksen sekä CHE Albania -järjestön kanssa.
Tuemme Albanian köyhimmillä alueilla asuvia lapsia. Noin kaksi kolmasosaa tukiohjelmamme lapsista on romaneja, joilla on taustallaan vuosisatojen syrjintäkierre.
Albanian kristillinen vankilalähetys toimii niiden lasten parissa, joiden toinen tai molemmat vanhemmat ovat vankilassa. Vankien lapset ovat jääneet Albanian yhteiskunnassa lähes täysin syrjään. He elävät usein haastavien yhteyksien päässä ilman vanhempiensa läsnäoloa, jolloin heidän koulunkäyntinsä katkeaa.
Fida järjestää lapsille esikouluja ja tukiopetusta. Perheiden elämänlaatua ja toimeentuloa parannetaan mahdollisuuksien mukaan. Lapset pääsevät osaksi säännöllistä lastentoimintaa, kerhoja, leirejä ja opetusta.
Samalla perheitä ja yhteisöjä tuetaan niin, että he voivat rakentaa parempaa tulevaisuutta.
Fida toimii yhdessä paikallisten seurakuntien kanssa Tuzlan, Banja Lukan ja Prijedorin alueilla.
Autamme köyhiä lapsia ja heidän perheitään. Kummilapsista noin 65 % on romaneja. Romanivähemmistön asema Bosnia-Hertsegovinassa on vaikea. Monilta romanilapsilta puuttuu syntymätodistus, mikä estää heitä saamasta sosiaaliturvaa ja muita palveluja. Tämä johtaa heidän syrjäytymiseensä.
Fida kehittää yhteisöjen elinolosuhteita ja parantaa perheiden toimeentulomahdollisuuksia. Kummien tuella parannetaan lasten koulunkäyntimahdollisuuksia ja järjestetään tukiopetusta sitä tarvitseville lapsille.
Latvian työ keskittyy romanivähemmistön kohtaamiseen. Erityisesti maaseudulla romanit elävät alkeellisissa olosuhteissa. Työpaikkoja ei ole ja moni perhe asuu talossa, jonne ei tule juoksevaa vettä. Työtä tehdään yhdessä Elämä ja Valo -järjestön kanssa, jonka Latvia-tiimi vierailee maassa säännöllisesti.
Fidan yhteistyötaho on Valmieran helluntaiseurakunta.
Alojan kylässä sijaitsee Elämä ja Valo -toimintakeskus, jonka kautta toteutetaan laajamuotoista avustustyötä romanien parissa. Keskuksessa jaetaan mm. ruoka- ja vaateapua ja sinne on valmistumassa sauna ja pesutilat. Fidan ohjelman kautta Alojassa säännöllistä ruoka-apua saa 50 perhettä ja 100 lasta tuetaan koulunkäynnissä.
Diakoniaohjelma Keniassa tukee somalinuorten voimaannuttamista Nairobissa. Hanke toimii pääasiassa somalien asuttamalla alueella yhteistyössä paikallisen Mwanga-järjestön kanssa, joka toimii Fidan pitkäaikaisen kumppanin, Kenian Full Gospel -kirkon, alaisuudessa.
Somalinuorten keskuudessa tehdyn selvityksen mukaan alueen suurimmat haasteet ovat nuorisotyöttömyys, radikalisoituminen, tyttöjen heikko asema ja huumeongelmat.
Fida ja Mwanga perustivat alueelle koulutuskeskuksen, joka tarjoaa nuorille lyhyitä kursseja työllistymisen edistämiseksi. Keskus vastaa myös muihin somalinuorten esiin nostamiin haasteisiin erilaisten koulutusten ja vaikuttamistyön kautta.
Diakoniaohjelman tavoitteena on tukea paikallista kumppania laadukkaan ja taloudellisesti kestävän koulutuskeskuksen perustamisessa ja sen toiminnan turvaamisessa tulevaisuudessa.
Toivoa Ugandan lapsille -diakoniaohjelmaa toteutetaan yhdessä Ugandan PCU -helluntaikirkon kanssa. Ohjelma tukee 12 kyläyhteisöä, joissa parannetaan perheiden toimeentuloa ja lasten pääsyä kouluun. Diakoniaohjelman tavoitteena on luoda pitkäkestoinen ja kokonaisvaltainen muutos lasten elämänlaadussa.
Uganda on hyvin köyhä maa, jossa lasten, nuorten ja heikossa asemassa olevien ihmisten oikeudet jäävät usein toteutumatta. Lasten elämään liittyviä haasteita ovat muun muassa varhaiset avioliitot, lapsityö ja rajalliset mahdollisuudet koulunkäyntiin. Arviolta 22 % Ugandan lapsista (noin 4,4 miljoonaa) asuu köyhissä kodeissa.
Ohjelman lyhyen aikavälin tavoitteena on lisätä peruskoulunsa läpi suorittavien lasten määrää. Pitkällä aikavälillä halutaan nähdä hyvinvoivia perheitä, jotka pystyvät huolehtimaan lapsistaan itsenäisesti.
Bangladeshin pääkaupungin Dhakan slummeissa elää miljoonia ihmisiä, jotka kamppailevat jokapäiväisen elannon saamikseksi. Kaikista köyhimpien perheiden lapsilla ei ole mahdollisuutta käydä koulua, koska lasten työssäkäynnistä saatavia tuloja tarvitaan kipeästi. Lisäksi moni tyttö naitetaan alaikäisenä.
Fida on parantanut lasten koulunkäyntimahdollisuuksia monin eri tavoin, mm. perustamalla koulun, jonka oppilaat valitaan köyhimpien perheiden joukosta.
Hankkeen tavoitteena on aloittaa työ kahdessa uudessa slummissa ja perustaa niihin oppimiskeskuksia lasten tueksi.
Dhakan Joy&Hope -koulun yhteistyökumppani on Hesburger, jonka tuella nykyinen koulurakennus on rakennettu ja joka on tukenut työtä Dhakassa lähes kaksi vuosikymmentä.
Yhdessä kumppanikirkkomme Filadelfia Fellowship Churches kanssa teemme työtä, jonka tavoitteena on parantaa lasten ja nuorten mahdollisuuksia päästä kouluun sekä luoda heille turvallisempi elinympäristö Rajasthanin ja Gujaratin osavaltioissa.
Samalla vahvistamme paikallisyhteisöjen valmiuksia ja edistämme lasten oikeuksien toteutumista.
Hankkeen kohderyhmänä ovat syrjityt kansanryhmät, jotka ovat kastijärjestelmässä alimmassa asemassa. Tämän vuoksi heidän ihmisoikeutensa eivät aina toteudu. Monet perheet hankkivat elantonsa keräämällä jätteitä ja romua, mikä johtaa syvään köyhyyteen.
Köyhyyden vuoksi lapset kärsivät aliravitsemuksesta ja sairauksista, ja joutuvat usein tekemään raskasta työtä perheensä elannon eteen.
Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat tytöt, joille lapsiavioliitot ovat arkipäivää. Monet tytöt joutuvat keskeyttämään koulunsa varhaisen avioliiton vuoksi.
Fidan pääkumppani on Kambodžan Assemblies of God -kirkko (AGC), ja sen alainen järjestö Cambodia Global Action (CGA). Diakoniahanke toimii kolmessa maaseutukylässä kolmen eri maakunnan alueella (Kompot, Kratie ja Takeo). Hanketta toteutetaan yhteistyössä paikallisseurakuntien kanssa, jotka ylläpitävät oppimiskeskuksia köyhistä perheistä tuleville lapsille.
Kambodžassa arviolta 10 % lapsista ei käy koulua. Monilla vanhemmilla, jotka itse eivät ole saaneet koulutusta, ei ole tapana arvostaa koulutusta, ja erityisesti tytöiltä odotetaan, että he jäävät kotiin auttamaan kotitöissä. Maan menneisyyden konfliktit vaikuttavat edelleen lasten oppimisvaikeuksiin, ja terveyspalvelut ovat heikosti saatavilla. Myös lapset, joilla on henkisiä vammoja, kohtaavat syrjintää.
Hankkeen avulla tuetaan lasten oikeutta koulutukseen perustamalla oppimiskeskuksia paikallisten seurakuntien yhteyteen kolmessa kylässä. Lisäksi luodaan vapaaehtoisryhmiä, jotka koulutetaan lasten oikeuksista ja vaikuttamistyöstä.
Hankkeessa tehdään yhteistyötä paikallisten viranomaisten, koulujen ja vanhempien kanssa, ja tavoitteena on taata lapsille turvallinen elinympäristö ja pääsy laadukkaaseen koulutukseen.
Vaikka Thaimaa on monella tapaa kehittynyt maa, useat perheet kohtaavat sosiaalisia ongelmia. Heikoimmassa asemassa elävät lapset jäävät vaille koulutusta ja altistuvat ihmiskaupalle.
Fida vahvistaa Thaimaan Full Gospel -kirkon diakoniatyötä tarjoamalla kirkkokunnalle työkaluja ja koulutusta. Useammat paikallisseurakunnat toimivat jo mm. ihmiskaupan ehkäisemiseksi.
Fida tukee lasten koulunkäyntiä koulukodeissa. Suomalaiset lähetystyöntekijät perustivat koulukoteja maahan jo 1980-luvulla. Niissä mahdollistetaan turvallinen asuinympäristö, ruoka, terveydenhuolto, erilaisten elämäntaitojen opettaminen sekä kristillisten arvojen mukainen kasvatus.
Laitoskeskeisestä toimintamallista siirrytään hiljalleen kohti perhe- ja yhteisökeskeistä työtapaa, jossa perheille ja kokonaisille yhteisöille tarjotaan tukea.
Pakistan on yksi Aasian köyhimpiä maita, jossa poliittinen epävakaus heikentää naisten, lasten ja erityisesti tyttöjen asemaa. Alhaisen tulotason vuoksi kaikilla perheillä ei ole varaa lähettää lapsia kouluun. Köyhiä lapsia odottaa työ esimerkiksi tiili- ja mattotehtaissa.
Fida ja paikallinen Assemblies of God -seurakunta ovat tehneet Pakistanissa työtä lasten koulutuksen ja naisten lukutaidon hyväksi vuodesta 2007.
Työ keskittyy erään suurkaupungin kristittyyn yhteisöön. Kristityt ovat alueella pieni vähemmistö. He kokevat syrjintää työelämässä ja kouluissa, ja monet kristityt perheet elävät yhteiskunnan marginaalissa.
Kristittyjen perheiden tulotaso on alhainen, eivätkä monet lapset pääse kouluun ilman apua.
AoG perusti kristillisen peruskoulun Fidan tuella vuonna 2008. Se tarjoaa peruskoulun ja lukio-opintoja kristitylle vähemmistölle. Tällä hetkellä koulussa on yli 300 oppilasta. Heistä puolet on tyttöjä, ja osa hyvin köyhien perheiden lapsia. Koulu tarjoaa lapsille mahdollisuuden käydä koulua vanhempien tulotasoon sopivaan hintaan.
Opettajien koulutukseen panostetaan vuosittain. Lasten hyvinvointi huomioidaan kokonaisvaltaisesti monipuolisten kerhojen ja tapahtumien avulla, ja lasten vanhempia tuetaan erilaisten koulutusten kautta.
Muuta yhden lapsen koko maailma – muutat samalla koko yhteisöä.
Lue lisää