Suomalaisten lähettien työ versoi paikallisen kirkon, joka lähettää pastoreita alueille, jossa evankeliumia ei vielä ole kuultu. Näistä hyvistä uutisista tuli suomalaisille kertomaan Guenet-kirkon johtaja Tamirat Tariku.
18-vuotiaana Tamirat Tariku on katkeruuden vallassa. Nuori mies suunnittelee tappavansa isänsä murhaajan. Hän on valmistautunut siihen pikkupojasta lähtien ja harjoitellut muun muassa villieläinten tappamista.
Tariku paastoaa ja rukoilee viikon ajan, ja pyytää Jumalalta voimaa, ennen kuin hän lähtee kostamaan isänsä murhamiehelle.
– Seitsemäntenä päivänä Pyhä Henki kuitenkin sanoo minulle, että minun pitää antaa miehelle anteeksi. Se oli vaikeaa, pohtii Tamirat Tariku kaksi vuosikymmentä myöhemmin.
Nuori Tariku päättää kuitenkin etsiä isänsä murhaajan käsiinsä, ja menee tapaamaan tätä. Tariku kertoo miehelle, että oli aikeissa tappaa tämän, mutta on päättänyt antaa hänelle anteeksi. Mies liikuttuu, ja kutsuu Tarikun kotiinsa.
– Kerroin miehelle ja tämän perheelle uskosta, joka ei ole vain valkoisen miehen uskoa, vaan elävä, anteeksiantava voima, Tariku muistelee.
Isän ikävä
Tamirat Tariku kasvoi äidin ja kolmen sisaruksensa kanssa köyhissä oloissa. Hän ei ollut koskaan tavannut isäänsä, joka äidin kertoman mukaan työskenteli kaukana kotikylästä.
– Odotin isää kotiin varsinkin juhlapyhinä, mutta hän ei koskaan tullut. Lopulta äitini antoi minut enoni huomaan, ja minulle selvisi, ettei isäni ollut edes elossa.
Tamirat Tariku kertoi enolleen aikovansa tappaa isänsä murhaajan. Eno kehui pojan suunnitelmaa, ja lupasi kouluttaa hänet. 10-vuotiaana Tariku kuuli Jeesuksesta pyhäkoulussa, mutta kesti vuosia, ennen kuin usko alkoi näkyä pojan elämässä, ja hän ymmärsi, mitä anteeksianto merkitsee. Nyt nuori, nelikymppinen, eteenpäin menevä mies toimii suuren, yli kahden miljoonan jäsenen Guenet church -helluntaikirkon johtajana. Muisto nuoren miehen katkerasta suunnitelmasta on opettanut Tamiratille, miten suuri voima evankeliumiin kätkeytyy.
Kerroin miehelle ja tämän perheelle uskosta, joka ei ole vain valkoisen miehen uskoa, vaan elävä, anteeksiantava voima.
Lunta ja pulkkailua
Huhtikuisena viikonloppuna hankasalmelaisessa laskettelukeskuksessa on riemukas tunnelma, kun Etiopiasta juuri Suomeen saapuneet Hirut ja Tamirat Tariku pääsevät ensimmäistä kertaa elämässään pulkkamäkeen ja suksille. Tamirat ja hänen vaimonsa Hirut ovat tulleet Fidan Bisnestiimin kutsumana Suomeen. Bisnestiimin puheenjohtaja Jari-Pekka Koponen on halunnut näyttää etiopialaisille vieraille muutakin kuin hotellihuoneita, tavallisten suomalaisten elämää, ja tuonut heidät kotikonnuilleen Hankasalmelle. Lumi on päiväntasaajalta tuleville vieraille outoa, mutta he riemastuvat uudesta kokemuksesta ennen pitkää Suomen kiertuetta, joka vie heidät Keski-Suomen ja Etelä-Suomen lisäksi Pohjanmaalle ja Lappiin saakka.
Tamirat Tarikulla on iloisia uutisia kerrottavanaan suomalaisille lähetystyön tukijoille: Toissa vuonna alkanut Bisnestiimin ja Fidan kumppanikirkko Guenet Churchin yhteinen hanke saavuttamattomien kansanryhmien evankelioimiseksi on jo alkanut kantaa hedelmää. 106 uutta pastoria on lähetetty perustamaan seurakuntia paikkakunnille, joissa Jeesuksesta ei ole vielä kuultu.
Hankkeella on erikoinen nimi: 5-5-5-5. Numerot symboloivat sovittuja päämääriä: lähettää seuraavan 5 vuoden aikana 500 pioneeripastoria eri puolille Etiopiaa, kertoa evankeliumi 5 miljoonalle ihmiselle, ja perustaa 500 uutta seurakuntaa.
– Olemme tavoitteessa, koronasta ja epävakaasta poliittisesta tilanteesta huolimatta, kertoo Tamirat Tariku.
Suomalaiset sytyttivät tulen! Teidän avullanne uskovia on nyt maassamme iso joukko.
70 vuotta suomalaisten työtä
Fidan Etiopian työn historia ulottuu vuoteen 1951, jolloin ensimmäiset suomalaiset helluntailähetit, Anna-Liisa ja Sanfrid Mattsson saapuivat maahan. Suomalaisten perustamasta seurakunnasta on kasvanut suuri, 2.1 miljoonan jäsenen Ethiopian Guenet Church. Kirkkokunta on yksi Fidan paikallisista kumppaneista.
– Suomalaiset sytyttivät tulen! Teidän avullanne uskovia on nyt maassamme iso joukko. Kaikki alkoi Pohjanmaalta kotoisin olevasta Mattssonien perheestä, joka ei tuntenut maassamme ketään, Tariku kiittää vuolaasti suomalaisia.
Hän kertoo, että Etiopian yli 100 miljoonan väestöön kuuluu yli 87 etnistä ryhmää ja 123 eri kieltä. Maassa on vielä kymmeniä saavuttamattomia alueita ja kansanryhmiä. Monilla heistä ei vielä ole Raamattua omalla kielellään. Guenet-kirkko tekeekin työtä saavuttamattomien ryhmien parissa, ja on Tarikun mukaan äärettömän kiitollinen siitä, että sai Fidan mukaan yhteiseen 5-5-5-5-hankkeeseen.
Bisnestiimi on lupautunut rahoittamaan puolet kuluista oman verkostonsa kautta, Guenet-kirkko vastaa itse lopusta. He myös valitsevat lähetettävät pastorit.
Vuoden 2021 aikana lähetettiinkin yhteensä 106 pastoria: Bisnestiimin tuella 65, ja paikallisesti 41.
Uskon sosiaalimissioon – yli 100-prosenttisesti. Meillä pitää olla oikeassa kädessä Raamattu, ja toisessa kädessä puhdasta vettä ja suojaa.
Pastori korjaa pyöriä
– Pastorit saavat ennen työn aloitusta koulutuksen Fidalta. He opiskelevat muun muassa opetuslapseuttamista, seurakunnanistutusta ja perheen hyvinvointia. Pastorit lähtevät sovitulle alueelle, ja paikallinen koordinaattori seuraa heidän työtään. Pastori työskentelee omassa ammatissaan, esimerkiksi maanviljelijänä tai vaikkapa polkupyöränkorjaajana, ja tulee osaksi yhteisöä. Tarkoitus on monistaa vaikutus, ja synnyttää alueella taas uusia seurakuntia, kun uusia ihmisiä tulee uskoon, sanoo Tamirat Tariku.
Hän kertoo, ettei kristinusko ole enää ”valkoisen miehen uskoa”, vaan nyt he itse levittävät evankeliumia, myös maan rajojen ulkopuolelle.
– Olemme usean muslimimaan: Sudanin, Djibutin, ja Somalian ympäröimiä. Myös siellä on saavuttamattomia kansoja. Haluamme itsekin olla lähettämässä, ja meillä on lähetystyöntekijöitä naapurimaissamme. Tämän uuden hankkeen myötä yli 35 000 ihmistä on kuullut evankeliumin, yli 900 on ottanut Jeesuksen vastaan vapahtajanaan, ja 375 heistä on kastettu!
Hän kertoo, että pastoreilla on omia erityistaitoja. Eräs pastori puhuu englannin, boranan, swahilin ja amharan lisäksi myös paikallista vähemmistökieltä. Hän on perustanut jo neljä seurakuntaa, joista pastorikurssille on tullut kaksi uutta pastoria. He lähtevät pian perustamaan uusia seurakuntia.
Tariku pitää evankeliumin viemisen lisäksi tärkeänä myös muiden perustarpeiden huomioimista.
– Uskon sosiaalimissioon – yli 100-prosenttisesti. Meillä pitää olla oikeassa kädessä Raamattu, ja toisessa kädessä puhdasta vettä ja suojaa.