Kummius on kurkistusikkuna eri kulttuureihin ja mahdollisuus muuttaa maailmaa kotisohvalta käsin. Harva kuitenkaan tietää, että kummius on muuttanut muotoaan vuosien varrella ja kummi auttaa nykyisin paljon enemmän kuin ennen.
Lapsen kuva jääkaapin ovessa, piirustuksia, kirjeitä ja kuulumisia. Kummius on kurkistusikkuna eri kulttuureihin ja mahdollisuus muuttaa maailmaa kotisohvalta käsin.
Harva kuitenkaan tietää, että kummius on muuttanut muotoaan vuosien varrella ja kummi auttaa nykyisin paljon enemmän kuin ennen. Moni ajattelee kehittyvässä maassa asuvan lapsen kummina toimimisen tarkoittavan sitä, että kummi maksaa kummilapsen koulumaksut ja tukee häntä suoraan. Näin on aiemmin tehtykin, mutta nykyisin kummius tarkoittaa paljon enemmän.
Lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fidan kummit auttavat kummilasten lisäksi myös lasten perheitä ja koko yhteisöä. Näin voidaan ehkäistä eriarvoisuutta yhteisön sisällä.
– Kun tuki menee perheen ja koko yhteisön hyväksi, vanhemmat oppivat pitämään itse huolta lapsista. Tämän on todettu olevan paras, vanhempia voimaannuttava toimintatapa, toteaa Fidan diakoniatyön asiantuntija Sina Urmas.
Kun lapsella on mahdollisuus koulunkäyntiin, samalla pienenevät riskit päätyä lapsiavioliittoon tai muun hyväksikäytön uhriksi.
Fidan ohjelmissa vanhempia autetaan muun muassa saamaan elinkeinoja, jolloin he pystyvät maksamaan itse lapsensa koulumaksut. Kun vanhemmat ottavat vastuuta lasten koulunkäynnistä, he myös sisäistävät koulutuksen merkityksen. Vähitellen yhteisössä havaitaan, että panostaminen lasten koulutukseen lisää perheiden ja yhteisön hyvinvointia.
– Monissa kulttuureissa lapsista ajatellaan olevan enemmän hyötyä peltotöissä ja tytöt joutuvat naimisiin jo nuorina. Tästä syystä kummikohteissamme järjestetään vanhemmille koulutuksia ja puhutaan yhteisön päättäjille koulutuksen merkityksestä ja lastensuojelusta, toteaa Urmas.
Kun lapsella on mahdollisuus koulunkäyntiin, samalla pienenevät riskit joutua tekemään raskasta työtä sekä päätyä lapsiavioliittoon tai muun hyväksikäytön uhriksi. Monelle lapselle kummien osoittama lähimmäisenrakkaus on myös malli omaan elämään: he haluavat auttaa muita, koska heitä on autettu.
Kummien apu näkyy katukuvassa konkreettisesti
Kummien tuella on valtavan suuri merkitys, vaikka yksittäisestä kummista kuukausittainen tukisumma saattaa tuntua pieneltä. Sitoutuneiden kummien lahjoituksilla saadaan aikaan konkreettisesti parempia elinolosuhteita ja tulevaisuuden toivoa tuettavien yhteisöjen asukkaille.
– Kun työtä oltiin käynnistämässä Kambodžassa uudessa yhteisössä, verrattiin tuon kohteen tilannetta yhteisöön, jossa työtä oli tehty useita vuosia. Ero näiden yhteisöjen välillä oli kuin yö ja päivä. Lasten hyvinvoinnin lisäksi tuen tulokset näkyivät koko yhteisössä, jopa katukuvan siisteydessä, Fidan kummiviestinnästä vastaava Anna-Liisa Liljefors kuvailee.
Fidan kummien tuella lapset pääsevät esikouluun, kouluun ja kerhoihin sekä terveydenhuollon piiriin. Lisäksi yhteisön tarpeista riippuen järjestetään ammatti- ja lukutaitokoulutuksia sekä ravinto- ja hygieniaopetusta. Monissa yhteisöissä vanhemmille järjestetään säästö-lainaryhmiä. Yhteisöihin rakennetaan kouluja, vesipisteitä ja käymälöitä sekä vahvistetaan yhteisön hyvinvointia ja kykyä auttaa itse itseään.
Apu annetaan seurakuntien kautta
Keskeinen periaate Fidan kummien tukemassa työssä on, että yhteistyötä tehdään paikallisten kumppaneiden kanssa. Nämä tuntevat alueensa olosuhteet ja kulttuurin, mikä on tärkeä voimavara ja avain työn tuloksellisuuteen. Henkilökunta etsii eniten tukea tarvitsevan yhteisön ja lapset sillä alueella, jossa aloitetaan työtä. Kummilapsityön tavoite on katkaista usein jo monen sukupolven ajan jatkunut köyhyyden kierre.
Kristillisenä lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestönä Fidan paikalliset kumppanit ovat pääosin seurakuntia, näiden työntekijöitä ja vapaaehtoisia. Kristillisyys näkyy myös siinä, että Fida kannustaa kummeja rukoilemaan kummilasten ja koko toiminnan puolesta.
Koronapandemian vuoksi monen lapsen koulutie on katkennut kokonaan. Samalla lapsityövoiman käyttö ja lapsiavioliitot ovat lisääntyneet eri puolilla maailmaa. Kummeja tarvitaan kipeämmin kuin koskaan.
Fida tekee kummien tukemaa työtä 14 maassa, yhteensä 21 kohteessa. Kummeille lähetetään avustuskohteesta kaksi uutiskirjettä vuodessa. Lisäksi yleisiä yhteisöjen kuulumisia välitetään sähköpostitse.
– Fidan kautta on edelleen mahdollista saada oma nimetty kummilapsi, jonka elämää kummi pääsee seuraamaan kirjeiden, piirustusten ja valokuvien kautta. Toinen vaihtoehto on liittyä yhteisökummiksi, jolloin kummilla ei ole nimettyä kummilasta, vaan hän pääsee seuraamaan yhteisön lasten elämää laajemmin, taustoittaa Anna-Liisa Liljefors.
Koronapandemian vuoksi monen lapsen koulutie on katkennut kokonaan. Samalla lapsityövoiman käyttö ja lapsiavioliitot ovat lisääntyneet eri puolilla maailmaa. Kummeja tarvitaan kipeämmin kuin koskaan.
Tällä hetkellä Fidassa on eniten tarvetta uusille kummeille Nepalissa ja Burundissa. Fidan kummien joukkoon pääsee liittymään osoitteessa www.tulekummiksi.fi.
Ennen söimme vain kerran päivässä, ja olin aina nälkäinen. Sitten pääsimme mukaan kummien tukemaan työhön. Äitini sai koulutusta kestävästä maanviljelyksestä ja erilaisista tavoista ansaita elanto. Hän liittyi säästöryhmään. Nyt satomme on kasvanut. Ruokatilanteemme on parempi. Ennen isäni ei halunnut minun käyvän koulua. Hänen ajatuksensa koulunkäynnistä ovat muuttuneet, ja nyt minäkin olen koulussa.” – Claudine, koululainen Burundissa
Artikkeli julkaistu alunperin elokuussa 2021.