Pöytäpankkiryhmät kannustavat Kongon demokraattisessa tasavallassa säästämiseen ja mahdollistavat lainan ottamisen niille, joille se ei muuten olisi mahdollista. Lainatulla pääomalla monet perustavat oman yrityksen, mikä parantaa toimeentuloa. Naisille pöytäpankit mahdollistavat taloudellista itsenäisyyttä.
Fidan työntekijät kävivät Kongon demokraattisessa tasavallassa tapaamassa ryhmää nimeltään Umoja Ngufu. Kyseessä on pöytäpankkiryhmä, jonka nimi tarkoittaa suomeksi käännettynä ’Vahva yhtenäisyys’. Vierailun tarkoituksena oli selvittää, miten maan sisäisessä pakolaisuudessa elävät ihmiset ovat hyötyneet Fidan ja kongolaisen kumppanin aloittamasta pöytäpankkitoiminnasta.
Umoja Ngufun kaltaiset pöytäpankkiryhmät, tai kylän säästö- ja lainayhdistykset, ovat 8-25 hengen ryhmiä, joiden jäsenet lahjoittavat ensin omia varojaan yhteiseen pottiin. Tämän jälkeen toimintaan osallistuvat voivat ottaa kertyneestä rahastosta lainoja, jotka maksetaan takaisin korolla. Pääomaa, jota ei monille kongolaisille muuten olisi saatavilla, voi käyttää erilaisiin tarkoituksiin.
Vierailijoiden leuat loksahtivat auki ja he menivät sanattomiksi.
Umoja Ngufu-pöytäpankkiryhmä toimii Kalengen kylässä, Tanganyikan maakunnassa. Ryhmään tutustumaan tulleet Fidan työntekijät istuivat sohville ja tuoleille uudelta vaikuttavan talon olohuoneessa. Ryhmän puheenjohtaja Jeanclaude johti keskustelua, jossa jokainen pöytäpankkiryhmän jäsen esitteli itsensä ja kertoi kokemuksistaan.
Pöytäpankin mahdollistamilla lainoilla jäsenet olivat maksaneet lastensa koulumaksuja, aloittaneet yrityksiä sekä ostaneet esimerkiksi radion ja puhdasta vettä. Huoneessa istui myös Birgitte, joka oman vuoronsa tullen nosti päänsä ylpeänä ja kertoi:
– Rakensin tämän talon ryhmän säästöillä.
Vierailijoiden leuat loksahtivat auki ja he menivät sanattomiksi. Miten upea saavutus!
Ratkaisu, joka voimaannuttaa naisia
Fida lanseerasi kongolaisen kirkkokumppaninsa kanssa pöytäpankkiryhmät ratkaisuksi sille, että monille kongolaisille on mahdotonta päästä käsiksi pääomaan. Pöytäpankit tarjoavat ihmisille mahdollisuuden säästää rahaa yhdessä ja lainata sitä, esimerkiksi oman yrityksen perustamista varten. Yritystoiminta parantaa ihmisten toimeentuloa.
Pöytäpankkitoiminta on osa Fidan kehitysyhteistyötä Kongossa. Ryhmien toiminta edistää Suomen kehityspolitiikan tavoitteita liittyen naisten oikeuksien vahvistamiseen sekä naisten roolin vahvistamiseen taloudessa.[1] Pöytäpankit edistävät myös naisyrittäjyyttä.
Tämä on sukupuolten tasa-arvoa edistävää työtä konkreettisimmillaan.
Tähän mennessä Kongon itäosissa on perustettu jo 141 pöytäpankkiryhmää. Jäsenet saavat aluksi koulutusta taloushallinnon perusteisiin, jonka jälkeen ryhmä laatii itselleen säännöt ja valitsee puheenjohtajan, sihteerin sekä rahastonhoitajan. Naisilla ja miehillä on tasavertainen pääsy pöytäpankkiryhmien jäseniksi, mutta naiset muodostavat enemmistön ryhmien jäsenistöstä.
Pöytäpankit voimaannuttavat naisia taloudellisesti. Sekä naisten toimeentulo että kotitalouksien taloudellinen hyvinvointi ovat ryhmien myötä parantuneet. Taloudellisesti itsenäiset naiset saavat uudenlaista kunnioitusta yhteisössään. He saavat äänen, jota onkin nyt kuunneltava. Naiset saavat sananvaltaa kodeissaan ja he voivat kävellä pää pystyssä. Tämä on sukupuolten tasa-arvoa edistävää työtä konkreettisimmillaan.
Lisää pöytäpankkiryhmiä tulossa
Eräs Umoja Ngufu-ryhmän tapaamisessa mukana olleista naisista kertoi olevansa ensimmäistä kertaa mukana pöytäpankkiryhmän kokoontumisessa.
– Kuulin Birgitten rakentaneen talon tämän ryhmän kautta. Minua kiinnostaa kuulla lisää tästä toiminnasta, nainen kertoo.
Tulokset puhuvat enemmän kuin sanat. Näin sukupuolten tasa-arvoa, naisten taloudellista itsenäisyyttä ja perheiden toimeentuloa parantava pöytäpankkitoiminta jatkaa leviämistään Kongon demokraattisen tasavallan itäosissa.
Pääkuvassa Birgitte, joka rakensi talon pöytäpankkiryhmältä saamallaan lainalla.
[1] https://um.fi/suomen-kehityspolitiikan-tavoitteet-ja-periaatteet