Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliTeemat KehitysyhteistyöKirjoitettu

Abayo osoittaa kaikille, että kuulovammaisetkin voivat opiskella

Poika kirjoittaa liitutaululle, hänellä on korvassaan kuulolaite.

Kuulovammaisten lasten on vaikeaa osallistua yhteiskuntaan, jos heillä ei ole mahdollisuutta oppia viittomakieltä koulussa.

Burundilaisen Abayon vanhemmat luovuttivat hänet isoäitinsä hoitoon, kun hän oli kuusivuotias. Abayo, joka on ollut syntymästään asti kuulovammainen, ei päässyt kouluun, koska kotiseudun kouluviranomaiset eivät uskoneet kuurojen tai sokeiden lasten pystyvän käymään koulua muiden lasten rinnalla.

Abayon sinnikäs isoäiti alkoi kuitenkin selvittää kuulovammaisten lasten mahdollisuutta käydä koulua, kun Abayo oli yhdeksän vanha. Isoäiti kuuli Fidasta ja pyysi tukea, jotta Abayo pääsisi kuulovammaisille oppilaille suunniteltuun erityiskouluun Gitegan alueella. Nyt Abayo on Fidan tuen ansiosta koulun kolmannella luokalla. 

– Niiden kahden vuoden aikana, joina Fida on tukenut meitä lapsenlapseni koulunkäynnissä, Abayo on kehittynyt kielellisten ja sosiaalisten taitojensa kanssa, isoäiti kertoo.  

– Aiemmin poika oli levoton, mutta nyt hän osoittaa käytöksellään kaikille yhteisössämme, että kuulovammaisetkin voivat opiskella, isoäiti lisää.

Tulevaisuus näyttää hyvältä

Kouluun päästyään Abayo osoitti nopeasti halunsa oppia. Gitegassa sijaitsevan kuulovammaisten koulun johtaja Bucumi Augustine kertoo Abayon oppineen viittomakielen ensimmäisiä viittomia niin nopeasti, että muut luulivat pojan jo opiskelleen aikaisemmin toisessa koulussa. 

– Kun ajattelen Abayon elämää eteenpäin, hänen tulevaisuutensa näyttää hyvältä. Abayo on jatkanut esimerkillistä toimintaansa luokkatovereiden keskuudessa, Bucumi kertoo. 

Viittomakielen oppimisella on suuri merkitys tulevaisuutta varten. Me Fidassa uskomme, että kaikilla on oikeus tulevaisuuteen. Siksi Fidan ohjelmassa painotetaan inklusiivista opetusta.

Vuoden 2022 tuloksia Fidan kehitysyhteistyöstä Burundissa:

Yli 350 burundilaista opettajaa sai koulutusta inklusiivisista, eli vammaiset henkilöt huomioivista opetusmenetelmistä.

Neljän koulun esteettömyyttä parannettiin niin, että vammaiset oppilaat pääsevät kulkemaan tiloissa paremmin.

Yli 2400 burundilaista lasta pääsi esikouluun.

Lue lisää

Uutisia ja tarinoita Burundista

Kategoriat Artikkeli
Burundilaiset naiset, miehet ja lapset taputtavat ja tanssivat.
Lue lisää

Kohti toiveikkaampaa tulevaisuutta Burundissa – tiilistä rakennetut talot mahdollistavat koulunkäynnin monelle batwa-lapselle

Batwat ovat itäisen Afrikan alueella asuva alkuperäiskansa. Burundissa he ovat syrjittyjä ja usein kaikkein heikoimmassa asemassa. Kummien tukeman kehitysyhteistyön tuloksena monet batwa-lapset ovat päässeet kouluun. Fidan viestintä vieraili Rutambwen batwakylässä vuoden 2023 lokakuussa.
Kategoriat Uutinen
Burundilaisia lapsia pesemässä käsiään.
Lue lisää

Pienistä nenistä suuri voima – Burundissa Nenäpäivä-varoilla tuetaan tyttöjen, vammaisten lasten ja batwojen unelmien toteutumista

Burundi tunnetaan sydämellisestä väestöstään ja maagisista maisemistaan. Jokaisella burundilaisella on unelmia ja toiveita, mutta monille…
Kategoriat Uutinen
Nainen lypsämässä lehmää.
Lue lisää

Unohdetut nälkäkuolemat – Huolestuttavia uutisia Ugandasta ja Burundista

Ihmisten huomion ollessa Ukrainan sodassa, nälkäapu uhkaa jäädä ilman tarvittavia varoja. Helmikuu on kohtalon kuukausi esimerkiksi Ugandan Karamojassa.