Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliTeemat KehitysyhteistyöKirjoitettu

Kohti toiveikkaampaa tulevaisuutta Burundissa – tiilistä rakennetut talot mahdollistavat koulunkäynnin monelle batwa-lapselle

Burundilaiset naiset, miehet ja lapset taputtavat ja tanssivat.

Batwat ovat itäisen Afrikan alueella asuva alkuperäiskansa. Burundissa he ovat syrjittyjä ja usein kaikkein heikoimmassa asemassa. Kummien tukeman kehitysyhteistyön tuloksena monet batwa-lapset ovat päässeet kouluun. Fidan viestintä vieraili Rutambwen batwakylässä vuoden 2023 lokakuussa.

Burundin Ngozissa sijaitsevaan Rutambwen kylään tullakseen täytyy matkustaa vuoren päälle ja toisella puolella olevaa rinnettä taas alas kohti laaksoa, missä banaanipuut kasvavat. Vesisade on juuri lakannut, taivas on harmaa ja punamultainen maa on vielä märkä ja liukas. Ilma on kuin Suomessa kesäisen ukkoskuuron jäljiltä – kostea ja lämmin.

Koti mahdollistaa koulunkäynnin

Rutambwe on siinä mielessä erityinen kylä, että siellä osa ihmisistä asuu edelleen oksista ja lehdistä tehdyissä majoissa. Useissa muissa kylissä Fidan kanavoimalla tuella on jo rakennettu taloja tiilistä lähes kaikille kylien asukkaille.

Eräs batwa-äiti kertoo, että tiilestä tehdyn kodin ansiosta lapset voivat käydä koulua. Mutta miksi tiilistä tehty koti nyt koulunkäyntiin vaikuttaisi? Syy on siinä, että aikaisemmin oksista tehdyssä kodissa lasten kotitehtävät ja kouluvihkot saattoivat kastua sateen työntyessä pikkuhiljaa rakoilevan katon läpi sisään. Lasten mentyä kouluun sateisen yön jälkeen, opettaja lähetti heidät kotiin, koska kotitehtävät olivat märkiä. Tämä on mieletön muutos, joka konkretisoi hienolla tavalla tuen vaikutuksia.

Kassavaleipää ja koulupukuja

Rutambwen kylän naiset alkavat valmistaa ruokaa kylän keskellä sijaitsevalla aukiolla. Ensin kuuluu jykeviä tömähdyksiä, kun nuori, vauvaa repussa kantava nainen alkaa jauhamaan kassavajuurta. Jauhaminen tapahtuu perinteiseen tyyliin murskaamalla kuivaa juuresta syvässä astiassa, johon isketään puisella työkalulla.

Kattila maassa nuotion päällä.
Kassavaleipää valmistetaan lämmittämällä itse jauhetuista kassavajuurijauhoista tehty taikina nuotion päällä olevassa kattilassa.

Seuraavaksi sieraimiin leijailee savun tuoksu, kun toisella puolella aukiota vesi alkaa lämmetä kattilassa. Kassavajauho kipataan lopulta kiehuvaan veteen ja sekoitetaan. Näin syntyy kassavaleipää, jota lapset ovat jo kerääntyneet rinkiin odottamaan. Lopulta äidit tuovat valmiin kassavaleivän ja vihreistä kasviksista tehtyä kastiketta, jota lapset pääsevät syömään. Kylän äänimaailma hiljenee, kun lapset syövät tyytyväisenä.

Aurinko tulee esiin ja alkaa taas lämmittää kosteaa maata. Tunnelma elävöityy jälleen batwa-kylässä. Ilmassa on viikonlopun tuntua. Lauantaipäivänä lapsilla on koulusta vapaata. Fidan kummiohjelman kautta useat batwa-lapset saavat koulunkäyntiä varten tukea esimerkiksi koulupukujen muodossa. Batwojen pääseminen kouluun hutujen ja tutsien rinnalla edesauttaa heidän hyväksymistään yhteiskunnan täysimittaisiksi jäseniksi.

Vaikeat lähtökohdat

Batwat ovat Burundissa syrjitty vähemmistö. He ovat itäisen Afrikan alkuperäiskansaa. Burundilaisista heitä on noin yksi prosentti. Batwoilla ei usein ole syntymätodistusta, minkä vuoksi heidän on esimerkiksi lähes mahdotonta saada maata omaan omistukseensa.

Batwojen syrjintä avautuu vierailijalle uudestaan Rutambwen kylästä jo lähdettyä. Ngozin provinssissa teiden varsilla burundilaiset myyvät omia maataloustuotteitaan sekä muita elintarvikkeita. Batwat eivät saa tulla myymään omia tuotteitaan edes samalle puolelle tietä muiden burundilaisten kanssa. Heidän täytyy pysytellä etäällä muista.

Tuella on aidot vaikutukset

Kummien tuki Rutambwen kaltaisissa kylissä asuville batwoille edesauttaa heidän asemansa parantumista Burundissa. Yhteistyössä paikallisen helluntaikirkon CEPBU:n kanssa Fida tukee lasten kouluun pääsyä. Lasten koulupolun tukeminen on mittaamattoman arvokas askel kohti toiveikkaampaa tulevaisuutta.

Burundilaiset pojat leikkivät puisella potkulaudalla pihalla.
Burundilaiset pojat leikkivät puisella potkulaudalla Rutambwen kylän lähistöllä sijaitsevan koulun pihalla.

Rutambwessa otettiin kaukaa tulleet vieraat avosylin vastaan. Tunnelma oli iloinen ja ilmoille raikui lauluja kirundin kielellä. Jopa tanssiakin nähtiin. Nämä kokemukset pistävät miettimään, kuinka etuoikeutetussa asemassa itse Suomessa elämme. Ja kuinka vahva kiitollisuuden tunne rutambwelaisilta välittyi siitä tuesta, jota he ovat kaukaisilta tukijoilta saaneet.


Lue lisää Fidan kehitysyhteistyöstä Burundissa täältä.

Lue lisää

Lue lisää aiheesta

Kategoriat Artikkeli
Burundilaiset kyläläiset tanssivat ja taputtavat hymyillen.
Lue lisää

Muutos Banaanipuiden varjossa – Lue, kuinka pieni burundilainen kylä nousee köyhyydestä

Rusengon kylä Burundissa on kokenut muutamassa vuodessa huiman muutoksen. Sen tarina osoittaa, että toivottomankin tuntuisista…
Kategoriat Uutinen
Burundilaisia lapsia pesemässä käsiään.
Lue lisää

Pienistä nenistä suuri voima – Burundissa Nenäpäivä-varoilla tuetaan tyttöjen, vammaisten lasten ja batwojen unelmien toteutumista

Burundi tunnetaan sydämellisestä väestöstään ja maagisista maisemistaan. Jokaisella burundilaisella on unelmia ja toiveita, mutta monille…
Kategoriat Uutinen
Nainen lypsämässä lehmää.
Lue lisää

Unohdetut nälkäkuolemat – Huolestuttavia uutisia Ugandasta ja Burundista

Ihmisten huomion ollessa Ukrainan sodassa, nälkäapu uhkaa jäädä ilman tarvittavia varoja. Helmikuu on kohtalon kuukausi esimerkiksi Ugandan Karamojassa.