Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliTeemat KehitysyhteistyöKirjoitettu

Ikimuistoinen matka Bangladeshiin – kurkkaa kuvausmatkan kulisseihin

Bangladeshilainen tyttö esittää piirustusta, jossa kaksi tyttöä hymyilee ja kävelee ulkona.

Kun saavuimme Bangladeshiin, kone laskeutui uneliaan näköiseen maisemaan. Pian näkymä sai äänet ja värejä. Olimme saapuneet maahan, joka oli täynnä elämää, liikennettä, ääniä ja tuoksuja. Matkamme tarkoituksena oli tutustua Fidan työhön Bangladeshin maaseudulla ja sen pääkaupungin slummissa.

Vihellystä ja tööttäystä. Hautova kuumuus. Ihmisiä aidan takana odottamassa läheisiään. Autoja ajamassa edestakaisin ja poliiseja ohjailemassa niitä. Vilinän keskeltä löysimme Fidan työntekijät, Suvi Arghon ja Partho Suvron, jotka olivat meitä vastassa. Väsymys ei ehtinyt painaa silmiä, sillä kaikkialla tapahtui: noin 170 miljoonan asukkaan maa vaikutti muurahaispesältä. 

Tutustuimme Fidan kumppanin, Bangladeshin Assemblies of God -kirkon, Ashirbad-järjestön työntekijöihin. Valmistelimme yhdessä maaseudulle suuntautuvaa kuvausmatkaa. Illalla meillä oli aikaa ostaa muutamia vaatteita. Bangladeshilaiseen kulttuuriin kuuluu se, että naisilla on pitkät housut ja pitkä tunikamainen paita sekä huivi. Myös länsimaalaisten naisten odotetaan pukeutuvan samoin kunnioituksen osoituksena. Lopulta kaikki oli valmista ja pääkaupunki Dhaka jäi taakse.

Lapset tarvitsevat unelmia

Seuraavana aamuna lähdimme matkaan Lounais-Bangladeshissa, Intian rajan kupeessa sijaitsevasta Jashoren kaupungista. Kadut kapenivat. Ajoimme markkinapaikan läpi ja ulos kaupungista. Pitkän hiekkatien varrella pysähdyimme. Palmut ja banaanipuut reunustivat tietä. Niiden katveessa oli portti, josta värikkäisiin asuihin pukeutuneet lapset kurkkivat. 

Muurien ympäröimän pihan keskelle oli asetettu katos. Sen alla oli puupulpetteja. Tänään tässä maalaiskylässä puhuttaisiin lasten oikeuksista ja tasa-arvosta: lapsiavioliitoista, lasten unelmista ja siitä, miten nämä asiat liittyvät toisiinsa. Bangladeshissa 59 % tytöistä naitetaan alaikäisinä, keskimäärin 16-vuotiaina. Päätöksen naimisiinmenosta tekee yleensä perheen isä, eikä tytöltä kysytä mielipidettä. Syitä lapsiavioliittoon on monia: köyhyys, suuri määrä lapsia ja kulttuurissa sitkeästi elävä uskomus siitä, ettei nuori nainen pääse naimisiin enää aikuisena. Lapsiavioliitto päättää tytön koulun ja asettaa hänet vaimon rooliin liian varhain. 

Fida ja Ashirbad levittävät oikeaa tietoa lapsiavioliitoista kymmenissä yhteisöissä eri puolilla Bangladeshia. Erilaiset työpajat antavat lapsille valmiuksia vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa. Oli ihanaa päästä seuraamaan, kun tämän kylän lapset osallistuivat aktiivisesti työpajaan. Paikallinen tiimi osasi työnsä: hauskan ja monipuolisen ohjelman avulla käsiteltiin lasten tulevaisuutta, oikeuksia ja unelmia.

Lue lisää

Uusimmat ajankohtaiset sisällöt

Kategoriat Tiedote
Tyttö kävelee punaisissa vaatteissa Bangladeshilaisen slummin kadulla.
Lue lisää

Bangladeshin mellakat – Fidan kummikoulu kiinni, lapset odottavat kotona koulujen avaamista

Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa eletään poikkeustilan keskellä.
Kategoriat Henkilötarina
Bangladeshilainen teinityttö katsoo ikkunasta ulos.
Lue lisää

Avioliitto ja lapset saavat odottaa – Näin teini-ikäinen Sweeti esti oman lapsiavioliittonsa

Teini-ikäinen Sweeti kuuli sattumalta, että pian hänelle järjestettäisiin häät. Neuvokas tyttö ei jäänyt odottamaan kohtaloaan, vaan vältti lapsiavioliiton tarmokkuudellaan. Nyt hän on esimerkkinä muille kylän tytöille.
Kategoriat Henkilötarina
Bangladeshilainen nainen pinkki huivi kiedottuna kasvoillaan.
Lue lisää

Koulutytöstä lapsimorsiameksi ja maksuvälineeksi – Kuinka Sadia joutui osaksi ihmiskauppaa

32-vuotias perheenäiti on kokenut jo ennen kahtakymmentä ikävuotta asioita, jotka olisivat voineet musertaa hänet täysin.