Suomen helluntaiseurakunnat perustivat Fidan vuonna 1927. Tänä päivänä Fida on laajasti vaikuttava kansainvälinen lähetys- ja avustusjärjestö.
Fida International (ent. Suomen Vapaa Ulkolähetys) perustettiin vuonna 1927 koordinoimaan Suomen helluntailiikkeen kansainvälistä työtä. Ensimmäinen Fida-myymälä perustettiin vuonna 1979 tukemaan avustustyötä maailmalla.
Suomen helluntaiseurakunnat ovat tehneet lähetystyötä yli sata vuotta. Ensimmäisten vuosikymmenten lähetit antoivat kaikkensa kutsumuksensa työlle. He auttoivat siellä, missä ei ollut muuta apua ja perustivat seurakuntia, joista on kasvanut miljoonien jäsenten kirkkokuntia.
Toisen maailmansodan jälkeen Suomen seurakunnissa alkoi voimakas lähetystyön kasvu.
Jo kauan ennen varsinaisen kehitysyhteistyön alkua lähetystyöntekijät olivat perustaneet sairaaloita, kouluja ja orpokoteja työalueilleen. Tarpeet olivat usein massiiviset, kun lähetit toimivat kriisialueilla ja nälänhädän keskellä vailla riittäviä resursseja.
Sosiaalisen työn ja avuntarpeiden kasvaessa Suomen Vapaan Ulkolähetyksen yhteyteen perustettiin erillinen sosiaalisen työn osasto vuodesta 1974 alkaen nimellä Lähetyksen Kehitysapu, LKA (nyk. Fida). LKA sai helluntailiikkeessä virallisen aseman vuonna 1979. Kehitysapua tukemaan avattiin myös ensimmäinen LKA:n kirpputori (nyk. Fida secondhand) Helsinkiin, Vilhovuorenkadulle vuonna 1979.
Tänä päivänä Fidalla on 50 yhteistyömaata Aasiassa, Afrikassa, Euroopassa, Lähi-idässä ja Etelä-Amerikassa. Olemme yksi Suomen suurimpia lähetystyötä, kehitysyhteistyötä ja humanitaarista apua tekeviä järjestöjä. Fida toimii verkostoissa, joiden kautta se vaikuttaa ympäri maailmaa kasvavassa helluntailiikkeessä.
Vuosikymmenten kuluessa Fidan työn luonne on muuttunut: Enää suomalaislähetit eivät ole tarinan päähenkilöitä, vaan tukevat jo itsenäistyneitä kumppanikirkkoja, jotka ovat merkittäviä vaikuttajia yhteiskunnissaan.
Suomalaisille Fida on tuttu 13 kaupunkia käsittävästä myymäläverkostostaan. Fidan asiakkaat ovat mukana työssä toivon ja tulevaisuuden puolesta.
Tutustu tarkemmin työmme vaiheisiin – Fidan historian aikajana
1927 Suomen helluntailiikkeen lähetysjärjestö Suomen Vapaa Ulkolähetys ry (SuVUL) perustetaan. Merkittävä rooli perustamisessa oli Nikolai Pöystillä, joka oli lähetystyössä Mantšuriassa ja Venäjällä. Alkuvaiheessa helluntailiikkeen lähetystyö perustui paikallisseurakuntien kannatuksiin. Pöystin lisäksi yksi ensimmäisiä lähettejä oli Toimi Yrjölä ja hänen perheensä. He tekivät lähetystyötä Kiinassa, Ceylonilla (Sri Lanka) ja Aasian merillä Ebeneser-lähetyslaivalla.
Sylvi Mömmö lähti ensimmäisenä suomalaisena helluntailähettinä Afrikkaan.
Toisen maailmansodan jälkeen alkoi voimakas lähetystyön kasvu, ja tällöin tiedostettiin tarve koordinoivalle organisaatiolle. SuVUL sai vastuulleen seurakuntien kansainväliset suhteet ja lähettien edustamisen ulkomailla.
Lähetit perustavat työalueilleen seurakuntia ja pyhäkouluja ja opettavat Raamattua.
Lähetit perustavat työalueilleen sairaaloita, kouluja ja orpokoteja. Moni heistä toimii nälän ja puutteen keskellä vailla riittäviä varoja ja välineitä.
Vuonna 1974 SuVUL sai ensimmäisten suomalaisten järjestöjen joukossa Suomen valtiolta tukea kehitysyhteistyöhön. Tuki oli 46 000 markkaa, nykyvaluutassa vajaat 8 000 euroa, ja sitä käytettiin koulujen ja terveysasemien rakentamiseen Etiopiassa ja Keniassa. Lähetyksen Kehitysapu (LKA) perustettiin SuVULin yhteyteen hoitamaan kehitysyhteistyötä tukevaa varainkeruuta ja hallintoa.
Lähetyksen varainhankinnan hyväksi avattiin ensimmäinen Fida-myymälä – tuolloin nimeltään LKA-kirpputori – patinoituneeseen puutaloon Helsingin Sörnäisissä joulukuussa 1979.
Kirpputoriketju lähti nopeaan kasvuun vuonna 1981, kun LKA ja paikalliset helluntaiseurakunnat järjestivät valtakunnallisen ”Yhdelle vähimmistä” -vaatekeräyksen, jonka tulos hakee vertaistaan: Suomalaiset lahjoittivat vajaassa kahdessa kuukaudessa ennätykselliset 5,5 miljoonaa kiloa – 350 junavaunullista ja 120 rekka-autolastillista – käytettyjä vaatteita ja tekstiilejä. Niitä lajiteltiin kolme vuotta Vihdin Selkiin perustetussa lajittelukeskuksessa.
Etiopiassa nälänhätä uhkaa miljoonia ihmishenkiä. LKA vastaa hätään ja siitä alkaa virallisesti Fidan humanitaarinen avustustyö. Finnairilta vuokratulla koneella lennätetään huopia ja lääkkeitä maahan itsenäisyyspäivänä 6.12.
LKA-kirpputoreja on jo 47 eri puolilla Suomea. Käytettyjen vaatteiden suosio kasvaa kohisten.
Fida aloittaa avustustyön Pohjois-Koreassa ainoana suomalaisjärjestönä. Lähes kolmen vuosikymmenen ajan Fida parantaa perunanviljelyä, hammashoitoa ja terveyskäyntäntöjä suljetussa maassa. Pohjois-Koreaan viedään myös humanitaarista hätäapua pahimpina nälkävuosina. Työ päättyy vuonna 2019 kansainvälisten pankkipakotteiden vuoksi.
SuVUL ja LKA yhdistyvät ja nimeksi tulee Fida International. Nimi on latinaa ja tarkoittaa uskollista ja luotettavaa. Kirpputoriketju saa nimekseen Fida Lähetystorit.
Second hand alkaa olla Suomessakin suosittu ilmiö. Fida Lähetystorit muuttaa nimekseen Fida secondhand.
Sota Ukrainassa tuo vakavan humanitaarisen hätätilan keskelle Eurooppaa. Fida on ensimmäisten auttajien joukossa kanavoiden apua seurakunnille ja paikallisille järjestölle Ukrainassa ja sen naapurimaissa. Suomalaiset lahjoittavat yli miljoonalla eurolla hätäapua Fidan kautta. Ukrainan työ jatkuu.
Fida on yksi Suomen suurimmista lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestöistä. Työ ulottuu 50 maahan ja tavoittaa yli seitsemän miljoonaa ihmistä. Fida-myymälöitä on 13 paikkakunnalla. Suomalaiset lahjoittavat vuosittain noin kaksi miljoonaa kiloa vaatetta ja tavaraa Fidan kautta kiertoon.
Toimimme oikeudenmukaisen maailman puolesta, autamme kriisialueilla ja viemme hyvää sanomaa kansoille.
Teemme työtä Aasiassa, Afrikassa, Lähi-idässä, Etelä-Amerikassa ja Euroopassa.
Lue lisää