Siirry sisältöön

Kongossa edistämme rauhanrakennusta ja tuemme lasten oikeutta yhdenvertaiseen ja laadukkaaseen koulutukseen. Lisäksi vahvistamme vammaisten henkilöiden oikeuksia ja sukupuolten välistä tasa-arvoa. Kumppanina toimii paikallinen helluntaikirkko CEPAC.

Kongon demokraattinen tasavalta on yksi maailman köyhimmistä maista – yli puolet maan väestöstä elää köyhyydessä. Kongossa käytiin 1990-luvulla kaksi sisällissotaa, joissa kuoli miljoonia ihmisiä. Maahan ei ole saatu pysyvää rauhaa, vaan aseellisten ryhmien väliset yhteenotot jatkuvat edelleen. Konfliktien vuoksi yli viisi miljoonaa ihmistä on joutunut lähtemään asuinalueeltaan, ja 7,7 miljoonaa lasta ei pääse kouluun. Jopa kaksi viidestä lapsesta on aliravittuja.

Fida edistää rauhaa, sukupuolten tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia

Fida ja CEPAC-kirkko ovat perustaneet lasten ja nuorten rauhankerhoja, jotka lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta yhteisöissä. Kerhoissa opitaan rauhan rakentamisen ja riitojen ratkomisen taitoja, jotka vähentävät koulukiusaamista merkittävästi.

Seksuaalisen väkivallan vastaista työtä tehdään yhteistyössä rauhannobelisti Denis Mukwegen johtaman terveysosaston kanssa. Raiskausten uhreja tuetaan tarjoamalla lääketieteellistä hoitoa sekä tukiohjelmia, mm. vertaistukiryhmiä. Ne edistävät toipumista ja tukevat paluuta arkeen. Toiminnassa on mukana vahva vaikuttamistyö, joka auttaa muuttamaan asenteita yhteiskunnassa väkivallattomaan suuntaan.

Ryhmät tarjoavat tukea myös tulevaisuuden rakentamiseen, kuten toimeentulon turvaamiseen sekä lasten ja nuorten asioihin. Kongossa järjestetään koulutuksia pöytäpankkiryhmistä, jotka kannustavat säästämiseen ja mahdollistavat lainan ottamisen niille, joille se ei muuten olisi mahdollista. Lainatulla pääomalla monet perustavat oman yrityksen, mikä parantaa toimeentuloa. Naisille pöytäpankit mahdollistavat taloudellista itsenäisyyttä.

Kongolainen nainen sinisessä asussa oven suulla kuvattuna.

Rakensin talon ryhmän säästöillä.

Birgitte, säästö- ja lainaryhmän jäsen, Kalengen kylä.

Ihmisille tarjotaan tietoa ja koulutusta lisääntymis- ja seksuaaliterveydestä ja -oikeuksista, jotta haastaviakin teemoja, kuten teiniraskauksia käsiteltäisiin yhteisöissä. Paikallinen kumppani saa koulutusta lastensuojelusta, jotta sen henkilökunta kykenee tukemaan myös konfliktialueilla eläviä lapsia, pystyttämällä esimerkiksi leikkialueita pakolaisalueille.

Opettajille koulutusta ja lapsille tukea vuorovaikutustaitoihin

Opettajille tarjotaan koulutusta lapsilähtöisistä ja osallistavista opetusmenetelmistä, ja vammaisten lasten oikeuksia edistetään koulutuksin ja kampanjoin. Yhteisöjen kriisinkestävyyttä kehitetään tunne- ja vuorovaikutustaitoryhmissä, joita on perustettu kouluihin. Ryhmiin osallistuu opettajia, oppilaita sekä oppilaiden vanhempia. Fidan ja CEPACin rakentamissa turvallisissa leikkitiloissa pakolaisuudessa elävät lapset saavat tietoa lasten oikeuksista, terveydestä, ja osa saa myös terapiaa.

kongolainen nainen puhuu psykososiaalisen tuen koulutuksen ja ruokaturvan työpajassa

Lue lisää

Uutisia ja tarinoita Kongosta

Kategoriat Uutinen
Punapukuinen nainen nojaa käsiinsä oven edessä.
Lue lisää

”Seksuaalista väkivaltaa ei saa normalisoida”

Fida aloitti teini-ikäisten seksuaaliväkivallan uhrien tukiohjelman Kongon demokraattisessa tasavallassa. Yhteistyötahona on rauhannobelisti Denis Mukwegen johtama terveysorganisaatio.
Kategoriat Henkilötarina
Aurinko laskee järven yllä.
Lue lisää

Elämästä katoavat värit voi löytää – Imanin tarina

Tämä on yksi tarina satojen tuhansien tarinoiden joukossa. Se kertoo siitä, mitä tapahtuu, kun seksuaalisesta väkivallasta tulee sota-ase.
Kategoriat Uutinen
Kongolaisia lapsia seisomassa rivissä koululuokassa liitutaulun edessä.
Lue lisää

Miten kouluissa voisi rakentaa rauhaa ja yhteyttä? Kongolaiset koulut näyttävät esimerkkiä!

Etnisiä konflikteja, sotaa, luonnonkatastrofeja, köyhyyttä ja sosiaalisia ongelmia. Tämä kaikki uhkaa koko maan kehitystä ja ihmisoikeuksien toteutumista. Tulevaisuuden rakentamisen edellytyksenä on yhteyden palauttaminen ihmisten ja yhteisöjen välille.