Lähetyspolku ohjaa kentälle
Valmistaudutaan pitkäaikaiseen lähetystyöhön yhdessä
Valmistaudutaan pitkäaikaiseen lähetystyöhön yhdessä
Kun kutsumus vie pitkäaikaiseen lähetystyöhön, on valmistautuminen aloitettava hyvissä ajoin. Yhteistyössä seurakunnan ja Fidan kanssa lähteminen ja lähettäminen onnistuu parhaiten.
Lähetystyö on seurakunnan perustehtävä. Tarvitaan lähtijöitä ja lähettäjiä, että ilosanoma Vapahtajasta, Jeesuksesta Kristuksesta kulkeutuu aina maan ääriin saakka (Matt. 28:18-20).
Seurakunnan tehtävänä on tunnistaa lähetystyöhön valmistautuva ja tukea häntä. Lähetystyöhön lähteminen suunnitellaan alusta alkaen yhdessä seurakunnan johdon kanssa. Suunnittelun tukena on seurakunnan lähetysstrategia. Lähetyskandidaatti ja seurakunnan johto jakavat näyn koko seurakunnan kanssa. Tästä alkaa yhteinen lähettämisprosessi.
Kun seurakunnalla on tieto lähetystyöhön valmistautuvasta henkilöstä, seurakunnan on hyvä ottaa yhteyttä Fidaan.
Yhteistyössä seurakunnan ja Fidan kanssa lähetystyöhön lähteminen on turvallista ja innostavaa. Seurakunnan henkinen, hengellinen ja taloudellinen tuki ovat lähetystyöntekijälle ensisijaisen tärkeitä. Fida sen sijaan toimii lähetyskohteiden asiantuntijana ja johtaa lähetystyötä ulkomailla. Lähetystyöhön kannattaa valmistautua hyvin jo kotimaassa, jotta työskentely vieraassa kieli- ja kulttuuriympäristössä voi onnistua.
Lähteäkseen lähetystyöhön tarvitaan:
Jokaisen lähetyspolku on yksilöllinen, käytännöllinen ja joustava. Lähetyspolku suunnitellaan ja sitä seurataan yhteistyössä seurakunnan, Fidan ja lähetin kanssa. Polun eri vaiheet ja kokonaiskesto vaihtelee muutamista kuukausista vuosiin. Koulutuksen tarve, taloudellinen tilanne sekä kohdemaan vaatimukset ovat tässä suurimpia muuttujia.
Hyvä suunnittelu, riittävä tuki, päämäärätietoisuus sekä rukous ovat lähetyspolun etenemisessä olennaisia elementtejä.
Alla olevan listauksen kautta pääset tutustumaan, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon lähetystyöhön lähtiessä ja lähettäessä sekä missä vaiheessa lähtijä on lähetyspolullaan.
Lataa myös pitkäaikaisen lähetystyöhön tähtäävän lähetyspolun infograafi, joka auttaa hahmottamaan eri vaiheiden alkamisajankohtia ja kestoa.
Tutustuminen lähetystyöhön
Lähetystyöhön voi tutustua helposti aktioiden, lähetysmatkojen kautta. Eri lähetystyöaiheiset tilaisuudet ja tapahtumat varustavat lähetystyöhön. Suosittelemme myös tutustumaan lähetystyöntekijöihin sekä kirjallisuuteen aiheesta ja osallistumaan seurakunnan lähetystoimintoihin.
Missionaalisuuden omaksuminen
Missionaalisuuden omaksumisella tarkoitetaan sitoutumista ja palvelemista seurakunnassasekä henkilökohtaisen jumalasuhteen ja terveen hengellisyyden vahvistumista. Tässä vaiheessa viimeistään on hyvä kertoa seurakunnalle halusta palvella lähetystyössä.
Seurakunnan johdon päämääränä on opetuslapseuttaa ja tunnistaa lähetin kutsu sekä ”armoittaa” ja tukea lähetyskandidaattia tehtävään.
Lähtijän on hyvä saada mentorointia ja vertaistukea lähtöprosessin ja työjakson aikana esimerkiksi kokeneelta lähetystyöntekijältä, pastorilta tai muulta luotettavalta mentorilta.
Seurakunnan on mahdollista koota myös pienryhmä, jossa lähetystyöstä kiinnostuneet jakavat kutsumuksestaan ja lähtöprosessistaan.
Tässä vaiheessa lähetyskokelas nimetään virallisesti seurakunnan lähetyskandidaatiksi, sovitaan yhdessä lähetyspolusta Fidan, seurakunnan ja kandidaatin välillä sekä keskustellaan kandidaatin roolista kentällä.
Seurakunnan johdon tehtävänä on valtuuttaa kandidaattia ja tuoda henkilö seurakunnalle rukousaiheeksi.
Alkuvaiheessa on hyvä ottaa puheeksi myös tulevan lähetin budjetointi ja talousasiat.
Arvostamme koulutusta, joka luo hyvää pohjaa työlle. Työhön soveltuva ammatillinen (kutsu huomioiden) koulutus sekä raamattu- ja lähetyskoulutus ovat välttämättömiä lähetystyöhön lähtiessä. Tutustu esimerkiksi IK-opiston tarjontaan, Tellus-lähetyskoulutukseen ja Vamos Mission-lähetyskoulutukseen.
Kielitaito on tärkeässä roolissa. Englannin ja paikallisen kielen opiskelun voi aloittaa jo kotimaassa.
Ennen virallista lähtöä on hyvä käydä myös tutustumassa ja harjoittelemassa mitä se lähetystyö oikein on. Voit myös tehdä harjoittelun kohteessa, minne on tarkoitus lähteä.
Näissä tilanteissa Fida Short -jakso ja Vamos Training palvelevat hyvin.
Ennen lähtöä tehdään tilannekatsaus, jossa arvioidaan lähetti ja tehdään yksilö- sekä perhehaastattelut sekä soveltuvuustestit sekä varmistetaan lähetin taloudellinen kestävyys/budjetointi, seurakunnan sitoutuminen lähettämisprosessiin sekä rukoustuki.
Tässä vaiheessa kartoitetaan myös sopivan kohde yhdessä Fidan kanssa ja tehdään tutustumismatka kohteeseen, jossa seurakunnan pastori on tarvittaessa mukana.
Ennen kentälle lähtöä valitaan kohde, perehdytetään lähetystyöntekijä, tehdään suunnitelma tarpeista ja tavoitteista. Sekä viimeistellään budjetointi. Fidan, seurakunnan ja lähetin välille luodaan myös sopimus.
Lähetti myös siunataan matkaan seurakunnassa ja häntä tuetaan kotiutumisessa ja sopeutumisessa maahan.
Palvelemme sinua lähtemiseen ja lähettämiseen liittyvissä asioissa.