Usein kysyttyä fidasta
Täältä löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin työstämme.
Täältä löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin työstämme.
Fida on suomalainen lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö, joka tekee työtä noin 50 maassa.
Teemme lähetystyötä, kehitysyhteistyötä ja humanitaarista avustustyötä kristilliseltä arvopohjalta.
Toimimme maailmalla yhteistyössä paikallisten kirkkojen ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Tuemme ja varustamme kumppaneitamme toimimaan omien yhteisöjensä parhaaksi.
Parannamme kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien lasten oikeuksia.
Fida International ja Fida secondhand ovat yhtä ja samaa Fida-nimistä järjestöä.
Fida International -nimeä käytämme kansainvälisessä järjestötyössä ja Fida secondhand taas on Suomessa toimivan myymäläketjumme brändinimi.
Fida secondhand-ketjun tuotolla rahoitetaan Fida Internationalin työtä.
Fida perustettiin vuonna 1927. Järjestön nimi oli tuolloin Suomen Vapaa Ulkolähetys (SuVUL). Lähetyksen Kehitysapu -niminen kehitysyhteistyön osasto tuli SuVULin yhteyteen vuonna 1974. Nämä kaksi toiminimeä yhdistettiin saman nimen alle vuonna 2001: Fida International.
Ensimmäinen avustustyötä tukeva kirpputori perustettiin vuonna 1979 Helsingin Sörnäisiin. Nopeasti laajentunut kirpputoriketju tunnettiin nimellä LKA-kirpputorit, myöhemmin Fida lähetystorit. Fida secondhand -nimi tuli käyttöön vuonna 2016. Tutustu Fidan tarinaan.
Fida on Suomen helluntaiseurakuntien perustama, kotimainen järjestö. Fida on yksi Suomen suurimpia lähetystyötä ja kehitysyhteistyötä tekeviä järjestöjä sekä Suomen suurimpia hyväntekeväisyysmyymäläketjuja.
Fida toimii 50 maassa. Näistä 27 maassa Fidalla on omia hankkeita tai lähetettyjä työntekijöitä. Muissa maissa Fida esimerkiksi rahoittaa kumppanikirkkojen- tai järjestöjen avustuksia tai toimii koulutuksellisena tukena eri projekteissa.
Kotimaassa järjestömme palveluksessa työskentelee yhteensä 168 henkeä, joista 37 Fidan päätoimistolla ja 131 Fidan myymäläketjussa.
Vuonna 2024 ulkomailla Fidan kohteissa työskentelee 130 lähetettyä työntekijää 27 eri maassa. 37 työskentelee kehitysyhteistyön, humanitaarisen avun ja diakoniatyön hankkeissa, 93 seurakuntatyössä.
Yli puolet Fidan rahoituksesta tulee julkisista tuista eli Suomen ulkoministeriön tuesta kehitysyhteistyöhön ja humanitaariseen apuun.
Muita tärkeitä rahoituslähteitä ovat yksityishenkilöiden tekemät lahjoitukset, Fida secondhand -myymälöiden tuotto, helluntaiseurakuntien maksamat tukimaksut, testamentit sekä yrityskumppanuudet.
Suomalaiset tukivat Fidan työtä vuonna 2023 lahjoittamalla yhteensä 3,62 miljoonaa euroa. Ulkoministeriö tuki Fidan työtä 8,7 miljoonalla eurolla. Lisäksi saimme lahjoituksia testamentteina ja seurakuntamaksuina. Myös secondhand-ketjun tuotto käytetään Fidan kansainväliseen työhön. Lue lisää Fidan taloudesta.
Fida on kristillistaustainen järjestö, jonka arvomaailma pohjautuu Raamattuun ja lähimmäisenrakkauteen. Yhteistyökumppaneina kohdemaissamme meillä on kirkkokuntia ja kansalaisjärjestöjä.
Teemme yhteistyötä niin kotimaassa kuin ulkomailla yli kirkkokuntarajojen. Meillä on kumppaniorganisaatioina myös muita kuin kristillisiä järjestöjä. Uskomme vuoropuhelun ja yhteistyön voimaan.
Fidan työn hyödynsaajina on ihmisiä kaikenlaisista taustoista. Emme erottele ketään esimerkiksi taustan, etnisyyden, uskonnon tai sukupuolen perusteella.
Julkaisemme rekrytointi-ilmoitukset Avoimet työpaikat -sivulla sekä LinkedInissä. Voit myös jättää meille avoimen hakemuksen.
Fidan myymälöihin voi tulla vapaaehtoiseksi. Kysy vapaaehtoistyöstä lähimmästä myymälästäsi.
Varsinaista vapaaehtoisohjelmaa Fidalla ei ole, mutta Fida Short -jakso tarjoaa mahdollisuuden osallistua opintoihin liittyvään harjoitteluun, lähetysharjoitteluun tai lyhytaikaiseen vapaaehtoistyöhön ulkomailla. 1–24 kuukauden mittaisella, tavoitteellisella ulkomaanjaksolla harjoittelijan tehtävänkuva muotoutuu hänen kiinnostustensa ja taitojensa mukaan, jotta se palvelee kohdemaan tarpeita ja on mielekäs kokonaisuus molemmille osapuolille.
Fida secondhand -ketjun tuotto käytetään Fida Internationalin työhön eri kohteissa, tarpeen mukaan. Vuonna 2023 tuotoista 80% käytettiin humanitaariseen apuun ja kehitysyhteistyön ohjelmaan, kuten hätäapuun kriisialueilla sekä lasten koulunkäynnin tukemiseen Aasiassa, Afrikassa ja Lähi-idässä. 20% tuotoista käytettiin Fidan lähetystyön ohjelmaan.
Lue lisää kansainvälisestä työstämme vuoden 2023 vuosikertomuksesta.
Fidan työn keskiössä ovat lapset ja nuoret sekä haavoittuvassa asemassa elävät ihmiset. Lahjoituksilla autamme ihmisiä kaikenlaisista taustoista. Emme erottele ketään esimerkiksi taustan, etnisyyden, uskonnon tai sukupuolen perusteella.
Fidalle voit tehdä kertalahjoituksen tai liittyä kuukausilahjoittajaksi. Lisäksi Fida secondhandille voit lahjoittaa vaatetta ja tavaraa. Voit tehdä Fidalle myös testamenttilahjoituksen.
Kertalahjoituksen kohteeksi voit valita humanitaarisen apumme katastrofikohteen tai lahjoittaa johonkin kehitysyhteistyön tai diakoniatyön keräyksistä tai lähetystyön suurimpaan tarpeeseen. Lisäksi Fidalla on vuosittaiset kampanjat Eväät elämään ja Toivon kipinä.
Kuukausilahjoittajana voit ryhtyä kummiksi. Valitse joko nimetyn lapsen kummius tai liity koko yhteisön kummiksi. Yhteisökummi tukee koko yhteisön kummitoimintaa valitsemassasi maassa. Nimetyn lapsen kummilla on oma kummilapsi, ja kummi tukee myös koko kummiyhteisöä.
MimmiKummi tukee säännöllisesti tyttöjen ja naisten parissa tehtävää avustustyötä. MissioKummi vie kanssamme ilosanomaa maan ääriin ja tukee kirkkojen seurakuntatyötä.
Testamenttilahjoittaminen
Voit tehdä Fidalle testamenttilahjoituksen. Testamenttilahjoituksen varat kohdistetaan lyhentämättömänä Fidan työhön.
Tarjoamme puolueetonta neuvontaa testamenttilahjoittamisesta. Voit tilata avuksesi ilmaisen testamenttioppaan.
Lue lisää testamenttilahjoittamisesta ja tilaa ilmainen testamenttiopas.
Ilmoitus testamentista
Voit tehdä ilmoituksen testamentista, jos olet halunnut muistaa Fidaa testamentissasi. Näin voimme kiittää sinua henkilökohtaisesti.
Fida on kristillinen, Suomen helluntaiseurakuntien vuonna 1927 perustama lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö. Fidan toiminnan tarkoitus on ollut sen perustamisesta lähtien koordinoida avustustyötä eri puolilla maailmaa.
Fidan tavoite on, että mahdollisimman suuri osa lahjoituksista ohjataan hädänalaisille. Hallintokustannukset ovat kuitenkin välttämättömiä, jotta varmistamme, että avustustyön ammattilaiset suunnittelevat ja toteuttavat työtä sekä Suomessa että ulkomailla ja valvovat sen toteutusta.
Varoistamme 84% käytetään ulkomaantyöhön, ja tukitoimintoihin kuten hallintoon (8,5%) ja viestintään ja varainhankintaan (7,5 %) käytämme yhteensä 16%.
Hyvä hallinto varmistaa avun luotettavan perillemenon.
Fidan suomalaiset työntekijät ulkomailla ja laaja kumppaniverkosto varmistavat avun tehokkaan ja luotettavan perillemenon. Työ suunnitellaan aina etukäteen ja sen toteutumista ja hankkeen budjetin käyttöä valvotaan sekä sisäisesti että ulkopuolisen arvioijan toimesta. Kehitysyhteistyötä ja humanitaarista työtä valvoo lisäksi Suomen ulkoministeriö. Jos väärinkäytöksiä ilmenisi, Fida ilmoittaisi niistä myös ulkoministeriölle ja tiedottaisi asiasta.
Voit valita haluamasi lahjoituskohteen ja maksutavan. Kertalahjoituskohteet löydät Tee kertalahjoitus -sivun lomakkeen valikosta.
Verkkosivullamme voit lahjoittaa lomakkeen kautta, maksutapoina ovat verkkopankki, luottokortti ja MobilePay. Lahjoituksen voit tehdä myös tilisiirrolla, MobilePay lyhytnumeroon tai tekstiviestillä.
Tarkemmat ohjeet löydät lahjoitusten sivuilta. Ukrainaan lahjoittaminen onnistuu kohteen omalta sivulta: Lahjoita Ukrainaan.
Lähetystyö on Jeesuksen seurakunnalleen antama tehtävä. Lähetystyön kautta Jumala osoittaa rakkauttaan ja armoaan ihmiselle ja koko luomakunnalle. Lähetystyötä keskitetään alueille, joissa on suurin tarve avulle ja vähiten elinvoimaisia seurakuntia.
Maailmassa on vielä tuhansia niin sanottuja saavuttamattomia kansoja, joiden keskuudessa ei ole seurakuntia eikä evankeliumia saatavilla.
Lähetystyömme päätavoite on tehdä Jeesus tunnetuksi ja osoittaa käytännön teoin Jumalan rakkautta myös näille kansoille.
Lähetystyö ei rajoitu vain sanoman jakamiseen, vaan se sisältää myös ihmisten opastamista kasvamaan kristittyinä.
Lähetystyön tavoitteena on vastata ihmisten hengellisiin, fyysisiin ja sosiaalisiin tarpeisiin kokonaisvaltaisesti.
Lähetystyön yksi osa on käytännön palvelutyö, joka heijastaa Jumalan rakkautta ja myötätuntoa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi köyhien auttamista, yhteisöjen tukemista ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edistämistä.
Kristillisen seurakunnan lähetystehtävä ulottuu yksilöiden hengellisestä kasvusta yhteiskunnallisiin ja ekologisiin kysymyksiin, edistäen samalla kestävää kehitystä.
Lähetystyö pyrkii myös perustamaan ja kasvattamaan kristillisiä yhteisöjä, jotta ihmiset voivat kokoontua yhteen, tukea toisiaan ja palvella Jumalaa yhdessä.
Haluamme toteuttaa Jeesuksen antamaa lähetyskäskyä (Matt. 28:18-20). Kokonaisvaltainen lähetystyö auttaa ja tukee niitä, jotka ovat suurimmassa tarpeessa. Se lisää toivoa ja luo parempaa tulevaisuutta niin yksilöiden kuin yhteisöjenkin elämään.
Ei ole. Ilosanoma kuuluu ihmisoikeutena jokaisen ulottuville. Evankeliumi on luonteeltaan vetovoimainen ja ihmisillä on oikeus valita seurata Jeesusta ja elää kristittynä. Kyseessä on prosessi, joka tapahtuu toista kunnioittaen ja rakastaen.
Fidan rooli on tukea, koordinoida ja innostaa seurakuntia kotimaassa ja ulkomailla kulttuuri- ja kielirajat ylittävään tavoittavaan työhön.
Fidalle keskeinen toimintatapa on kumppanuus seurakuntien kanssa. Suomessa teemme yhteistyötä seurakuntien kanssa ja tuemme heitä lähetyksen laadukkaassa toteuttamisessa. Lähetystyön kohdemaissa toimimme samoin luotettavien kumppanikirkkojen kanssa. Tämä takaa pitkäjänteisen, luotettavan ja ihmisläheisen lähetystyön.
Nykyajan lähetystyössä painopiste on paikallisten seurakuntien tukemisessa, kouluttamisessa ja voimaannuttamisessa. Ulkomaalainen lähetystyöntekijä ei ole päähenkilö, vaan mahdollistaja.
Fida tekee lähetystyötä Euroopassa, Aasiassa, Itäisessä Afrikassa ja Etelä-Amerikassa.
Lähetystyömme painottuu Aasian ja Afrikan suurkaupunkeihin, lapsi- ja nuorisotyöhön sekä niihin kansanryhmiin, joiden parissa on vähän tai ei lainkaan kristittyjä.
Lähetystyöntekijät ovat pääsääntöisesti työsuhteessa kotiseurakuntaansa, jotka vastaavat suurimmasta osasta lähetystyön kuluja.
Vuosittain Fida käyttää varoja lähetystyöhön noin 1,35 miljoonaa euroa (vuoden 2023 luku). Nämä varat on saatu seurakunnilta sekä lähetystyön lahjoittajilta. Fidalle lahjoitetuista euroista käytetään lähetystyöhön ne varat, jotka on suoraan korvamerkatusti lahjoitettu juuri lähetystyöhön.
Vuonna 2023 Fida secondhandin tuotoista käytettiin 20% seurakuntatyön tukemiseen.
Seurakuntien kautta on helppo päästä mukaan lähetystyöhön, joko lähettäjänä tai lähtijänä. Lyhytaikaiset lähetysmatkat, eli aktiot, tarjoavat hienoja mahdollisuuksia lähteä. Aktiot kestävät 1–4 viikkoa ja suuntautuvat pääosin pitkäaikaisiin lähetystyön kohteisiin.
Fida tarjoaa monia tapoja osallistua lähetystyöhön. Lyhytaikainen työ, kuten Fida Short -jakso ja Vamos Training -harjoittelu, tutustuttavat Fidan lähetystyöhön eri puolilla maailmaa. Pitkäaikainen lähetystyö toteutetaan yhteistyössä paikallisten seurakuntien kanssa.
Jos tunnet kutsua lähetystyöhön, ota rohkeasti yhteyttä Fidaan tai omaan seurakuntaasi. Yhä useampi lähtee lähetystehtäviin globaalina ammattilaisena, eli oman ammattinsa, opiskelun tai yritystoiminnan kautta.
Kyllä voi ja tämän päivän maailmassa se on välttämätöntä. Koulutus on kuitenkin riippuvainen työtehtävistä. Joissain tapauksissa peruskoulutus ja lähetystyön kurssit riittävät, kun taas toisissa tehtävissä korkeakoulututkinto ja teologinen koulutus ovat työn edellytys.
Jos lähetystyö ammattina kiinnostaa, suositeltavat lähetystyön koulutukset ja kurssit ovat muun muassa:
Paras tapa tukea lähetystyötä on rukous. Lisäksi voit toimia lähetystyön puolestapuhujana tai lahjoittaa varoja lähetystyöhön.
Fidan kautta voit tukea lähetystyötä kuukausittaisella summalla liittymällä MissioKummiksi. Voit myös tilata lähetystyön uutiskirjeen tai liittyä Fidan kannatusjäseneksi. Kannatusjäsenenä saat neljä kertaa vuodessa laadukkaan Fida-lehden, joka kertoo lähetystyöstä eri puolilla maailmaa.
Lähetystyön ajankohtaiset tuen tarpeet löydät OmaFida-kampanjoista.
Lähetystyön talous on lahjoittajien varassa. Kiitos siis, kun lahjoitat!
Miten tukeni auttaa kummilasta? Saako lapselle kirjoittaa? Täältä löydä useimmin kysytyt kysymykset kummiudesta.
Minne voin lähteä harjoittelujaksolle? Mitä se kustantaa? Täältä löydät useimmin kysytyt kysymykset ulkomaan harjoittelusta.